Емил Радев: България ще поиска от ЕС пари за охраняването на границата

  • 05 март 2020 16:39

  • 430
  • 2
Емил Радев: България ще поиска от ЕС пари за охраняването на границата
© Кадър: Нова тв

Смятам, че реакцията на ЕС беше добра по отношение на бежанската криза на границата между Гърция и Турция. Видяхте, че веднага се взеха и мерки за отпускане на хуманитарна помощ за Гърция, тъй като там има страшно много бежанци. Това сподели в предаването ''Плюс-минус'' по Нова телевизия евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014).

,,Не бих казал, че има някакво напрежение между Атина и Брюксел. Просто позицията на официалните институции на ЕС беше, че външната граница трябва да се защитава на всяка цена. Гърция ще получи и финансова подкрепа в размер на около 350 милиона евро – толкова е издръжката на всички тези, които от години са на нейна територия'', обясни още Радев.

По думите му българската страна също ще поиска финансова помощ от ЕС по охраняването на външната граница.

Турция праща спецчасти, за да попречи на 5000 мигранти да се върнат

,,Ние нямаме проблеми с мигранти и бежанци, но имаме големи разходи по охраняването на външната граница. Трябват ни високопроходими машини, така че на вчерашния съвет бе поискана материална подкрепа. В момента нямаме нужда от допълнителни сили на ФРОНТЕКС, но ни трябва техника, окомплектоване, пари за издръжка за допълнително командированите на границата служители'', коментира Радев и допълни, че в момента не са дискутирани конкретни суми.

,,Успяхме да предотвратим ситуация, сходна като тази на границата с Гърция, благодарение на усилията на премиера, който поддържа добри отношения с президента на Турция, но ние трябва да сме готови във всеки един момент от мигрантски поток'', предупреди европейският народен представител.

,,От няколко години Дъблинското споразумение не действа и то трябва да бъде реформирано, за момента обаче не може да се намери консенсус в Европарламента и Съвета на ЕС'', добави Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014).

,,Не мисля, че Западните Балкани се отдалечават от ЕС. Надявам се през следващите месеци да видим реални стъпки, но Турция наистина се отдалечи много от ЕС. За жалост по този начин ще изгубим проевропейските хора в Турция'', каза още той.

Евродепутатът изрази мнението, че създаването на единна европейска армия би подсилило ролята на ЕС в неговата външна политика, особено сега, когато Великобритания вече не е член на Общността, която се явяваше върл противник на идеята за европейска армия.

Последвайте канала на

Novini.bg
430 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
????

2020.03.05 | 17:29

1

Но "Другарю" Радев, нали там си имаме вече РЕД БОДЛИВА ТЕЛ, за какво ни са ни ЕВРОТО им?!

2020.03.05 | 19:02

2

Ами и ти си имаш празна глава!
За какво ти е?

Добави коментар

Водещи новини