Депутатите ще разгледат предложение за позиция на парламента против санкциите срещу Русия

  • 04 март 2020 07:21

  • 627
  • 3
Депутатите ще разгледат предложение за позиция на парламента против санкциите срещу Русия
© Novini.bg

Депутатите ще разгледат предложение за позиция на парламента против санкциите срещу Русия. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание.

Проектът на решение е внесен от ПГ на „БСП за България“ и се разглежда като точка първа в програмата, тъй като е първа сряда от месеца и право на предложения има всяка парламентарна група на ротационен принцип.

САЩ наложиха санкции на руска петролна компания, търгуваща с венецуелски петрол

Социалистите предлагат Народното събрание да се обяви за отмяна на санкциите, наложени с решение на Европейския съвет по отношение на Руската федерация, както и срещу реципрочните санкции от страна на Русия срещу държавите-членки на ЕС. Също така от опозицията предлагат Народното събрание да възложи на председателя на парламента да информира Европейския парламент, както и парламентите на държавите-членки на ЕС за приетото решение. Според вносителите от БСП досегашната политика на ЕС за санкции е доказала своята неефективност.

Парламентът ще разгледа и промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на първо гласуване. Със законопроекта се предлага регламентиране на възрастта за приемане на военна служба на 40 години за всички категории военнослужещи. В сега действащото законодателство на военна служба се приемат пълнолетни български граждани, които не са по-възрастни от 40 години - за офицерите, 33 години - за офицерските кандидати и сержантите (старшините) и 28 години - за войниците (матросите).

На вниманието на депутатите се поставят изменения в Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Вносители на законопроекта са Ивелина Василева и Евгения Ангелова от ГЕРБ. Целта на законодателната инициатива е да се преодолеят вече съществуващи противоречия в съдебната практика и ще предотврати всякакви колебания в административната практика на управляващите органи.

Народните представители ще се занимаят и с процедурни правила за избор на омбудсман.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
627 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гражданин

2020.03.04 | 10:06

3

Аха, значи заради санкциите срещу Русия, същата сваля цената на газта за страни като България?! А защо до сега ни скубеше с по-висока цена?

Gg77

2020.03.04 | 09:26

1

Браво!

Манев

2020.03.04 | 09:58

2

Ще направим това което е съгласувано с ЕС, и това е правилно иначе съюзите се обезмислят.

Добави коментар

Водещи новини