Караянчева: С основаването на Българската екзархия официално пред света е признато съществуването на нашия народ

  • 27 февруари 2020 13:43

  • 562
  • 3
Караянчева: С основаването на Българската екзархия официално пред света е признато съществуването на нашия народ
© Народно събрание

С основаването на Българската екзархия официално пред света е признато съществуването на нашия народ и са очертани неговите етнически и географски граници. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на по време на тържественото честване на 150-ата годишнина от провъзгласяването на българската църковна независимост.

Събитието бе отбелязано и с документална изложба, организирана от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в сътрудничество с Университета по библиотекознание и информационни технологии. Експозицията включва богат снимков и графичен материал. В нея е представен още двуезичният ферман за учредяването на Българската екзархия, подписан на 28 февруари 1870 г. от султан Абдул Азис, както и нейният устав, отпечатан в Цариград.

Гешев на церемония по случай 150 години от учредяването на Българската екзархия

Председателят на парламента подчерта, че с издаването на султанския ферман на този ден преди 150 години българите постигат първия си голям успех като нация и имат официален представител в Османската империя.

Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на определи продължилата десетилетия борба като общонародна кауза, в която еднакво участват бедни и богати, духовенство, интелигенция и обикновени хора. По думите й след това българите вече са готови да заявят като народ правото си на свобода и собствена държава и да се жертват, отстоявайки това си право.

Председателят на Народното събрание припомни и делото на първия български екзарх Антим Първи, превърнал се в духовен водач, триумфално посрещан и изпращан в своя път от Видин до Цариград. В знак на признателност за ролята му не само в църковните борби, но и като екзарх, и като защитник на народа си по време на Априлското въстание, той е избран за председател на Учредителното събрание и заема значително  място в историята и на българския парламентаризъм, добави Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на.

Тя посочи още, че  Антим Първи пръв подписва Търновската конституция, а при закриването на Учредителното събрание изрича думите: „Можем да кажем, че направихме закони от народа за народа“. Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на отбеляза още, че според историческите изследвания близо половината народни представители тогава са участвали в църковното и просветно движение, сред които са Петко Славейков и Тодор Икономов.

Директорът на Националната библиотека доц. Красимира Александрова каза, че Българската екзархия е първата официално призната институция след близо 500 години липсваща държавност и която покрива земите, населени с етнически българи – Мизия, Тракия и Македония. Наша е отговорността да бъдем паметта и да представим на сегашното поколение онези велики български дейци, които с родолюбие, смелост и свои средства пристъпват към изграждането на екзархийските ведомства, допълни тя.

Тържественото честване бе огласено и от изпълненията на Софийския свещенически хор с диригент иконом Кирил Попов.

(Снимки: Народно събрание)

Последвайте канала на

Радина Лазарова
562 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.02.27 | 18:22

3

А ТИ ТОЧНО КАРАЯНЧЕВА СИ СРАМ ЗА ТАЗИ ГРУПА ,КОЯТО СЕ ОПРЕДЕЛЯ КАТО БЪЛГАРИ.ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ!!!

бг уй

2020.02.27 | 14:06

2

да ти го сложи мухамед ъ педофила докът го лапа ш на алаха, читак бавноразвиващ

Foff

2020.02.27 | 13:52

1

Plemeto plemetooo. Bulgaristanskoto pleme.

Добави коментар

Водещи новини