Парламентът въведе мораториум до края на 2022 г. върху придобиването по давност на земеделски земи, собственост на училища

  • 19 февруари 2020 14:48

  • 2459
  • 0
Парламентът въведе мораториум до края на 2022 г. върху придобиването по давност на земеделски земи, собственост на училища
© Novini.bg

Парламентът прие на второ четене законопроект за допълнение на Закона за собствеността, внесен от Милен Михов и група народни представители. С него се предлага давността за придобиване на земеделски земи, собственост на държавни и общински училища, да спре до 31 декември 2022 г., по аналогия с тази на имотите - частна държавна или общинска собственост, съобщават от правителствената пресслужба.

Между двете четения, е прието да бъдат включени в обхвата и земеделски земи на други държавни и общински институции в системата на предучилищното и училищното образование.

Тодор Байчев от "БСП за България" заяви, че така предложеният законопроект, няма достатъчен обхват и не защитава всички възможни казуси, които биха могли да възникнат. Според Байчев, освен училищна земя, освен земята на религиозни вероизповедания, има и читалищна земя, както и други форми на собственост, които са отпаднали във времето. "Всичко това се пропуска", отбеляза депутатът и заяви, че предвид непълния обхват от БСП имат основание да се въздържат от подкрепа.

Парламентът удължи срока за изготвянето на законопроект, уреждащ обществените отношения в земеползването

Християн Митев от "Обединени патриоти" обясни, че законопроектът е насочен към училищата. "Смятам, че е пълен тъй като са добавени и земеделски земи на други държавни и общински институции в системата на предучилищното и училищното образование", отбеляза той.

Тодор Байчев посочи, че предложената мярка е палиативна и ще реши проблема само до 2022г. От страна на вносителите Деан Станчев каза, че предложението е продиктувано от големия брой нерешени казуси, които водят до прехвърляне на земеделски земи, собственост на училища, на други собственици. "Направените от нас предложения спират възможността за злоупотреби със собствеността до 2022 г.", каза той.

Станчев даде пример с гр. Шумен, където Общинският съвет продава училищни земи на частна компания. Станчев посочи, че подобна практика съвсем не е единичен и изолиран случай. "Ето защо ние искаме уеднаквяване на възможността за придобиване по давност на земеделските земи, които са собственост на общински и държавни училища с тази на държавни и общински имоти, за които е наложен мораториум за придобиване по давност до 2022 г.", каза депутатът. По думите му законопроектът ще спре възможността за заграбване на училищните земи.

Променя се Устройственият правилник на Министерството на икономиката

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2459 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини