Сините категорични: АЕЦ "Белене" беше "мисия невъзможна"

  • 01 април 2012 18:54

  • 965
  • 3
Сините категорични: АЕЦ "Белене" беше "мисия невъзможна"
©

Строежът на АЕЦ "Белене" стана „мисия невъзможна” с цената си от 20 милиарда лева – пари, повече от външния дълг на страната, заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на в предаването „Нека говорят” по БТВ.

Той отново приветства решението на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по този въпрос.

„Хората получиха Костов”, коментира пък от своя страна Петър Курумбашев от БСП, който си спомни за предизборен клип с мото „Ако подкрепиш Бойко, получаваш Костов”. Той допълни, че в реализацията на проекта е можело да се включи американски фонд, който да финансира българския дял, но не е имало политическа воля това да се случи.

Курумбашев нарече плановете за изграждане на газова централа „абсолютна глупост”. „Все едно да лицензираш стадион за Шампионска лига и да пуснеш на него да играят отбори от А-окръжна”, сравни ситуациите той. По думите му, такава централа се изгражда на място с голямо топлинно потребление и при наличието на преносна тръба, каквито около Белене няма.

Курумбашев прогнозира, че с отказа от проекта ще се наложи на страната да внася електричество отвън, а реализацията на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй" ще стане най-рано през 2025 година. „Реакторът не е кюмбе, което да се разхожда по различните площадки”, отбеляза той.

Димитров обаче заяви, че подобни твърдения са характерни за хора, които не са запознати с анализите, а според тях до 2020 година балансът на България е вързан. Той отново зададе въпрос към Тройната коалиция, която изхарчила 1,4 милиарда лева за АЕЦ-а:„Къде отидоха тези пари? 60 000 панелни жилища можеха да бъдат санирани с тях. В БСП е дадена инструкция да не се отговаря на този въпрос, а да се говори за газовата централа”.

В отговор депутатът от БСП призова сините да сезират съответните органи, ако имат данни за престъпление, извършено от предишното правителство. Димитров обяви, че е разговарял с главния прокурор по темата – разследване имало, но не можело да се стигне до фактите. Затова призова  Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: да представи нова информация, за да се потърси отговорност за похарченото.




 

Последвайте канала на

Десислава Станева
965 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Чук

2012.04.02 | 13:41

3
Тези двамата - Иван Костов и Мартин Димитров-просто се чудя още какво правят и в това НС-че те не стават и за портиери пред НС с тези болни мозъци. Това са удавници за власт.
СДС НА БЕСИЛКАТА!!!

2012.04.02 | 13:41

2
"За сините..." - кой са сега сините - ЕДНА ФАНТОМНА ФАЙТОНННА ПАРТИЙКА - та видите ли - теухните "мнения" ни цитират!!!! Долу политическите продажници - НА БЕСИЛКАТА!!!!
Гец

2012.04.02 | 13:41

1
За Мартин Димитров и Иван Костов-- и въжето ще им е малко ,но ще му дойде времето...... Съжелявам само за бъдещите поколения--- какъв ужас ги очаква .........

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини