Мира в Близкия изток и бежанската криза обсъдиха вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Египет

  • 17 февруари 2020 13:49

  • 222
  • 0
Мира в Близкия изток и бежанската криза обсъдиха вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Египет
© Прессекретариат на президента

Стабилността в Близкия изток, бежанската и миграционната криза, борбата с екстремизма бяха основни теми на разговора на "Дондуков" 2 между вицепрезидента Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , и новия посланик на Египет у нас Халед Ибрахим Емара, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Вицепрезидентът Йотова е изтъкнала ключовата роля на Египет в установяването и поддържането на мира в Близкоизточния регион.

"От мира там зависи и стабилността на европейския континент и разрешаването на бежанската и миграционната криза, с които не можем да се справим години наред", е посочила Йотова. Вицепрезидентът е подчертала необходимостта от среща по тези въпроси на върха на страните от ЕС и Близкия изток и Северна Африка. Общо е било мнението, че е нужна дългосрочна политика за осигуряване на стабилност в страните на произход на бежанците и мигрантите.

Йотова призова 2020 г. да бъде годината на единенинето на българите

"В тази част на света не трябва да се действа само с хуманитарна помощ, а с инвестиции, които да осигурят перспектива за развитие на хората и те да останат по родните си места", е посочила Йотова и е изтъкнала необходимостта от повече европейски проекти.

Посланик Халед Ибрахим Емара е споделил опита на Египет при справяне с тези проблеми и интеграцията на 8-те милиона бежанци и мигранти на негова територия.

"Европейските институции трябва час по-скоро да изработят политика, която да гарантира сигурността на Европа, но и успешната интеграция на дошлите на европейския континент", е заявила вицепрезидентът Йотова.

На срещата са били обсъдени двустранните отношения между България и Египет и областите, в които има неизползван потенциал. Вицепрезидентът Йотова и египетският посланик са се обявили за по-активни контакти във всички сфери.

"Искаме да насърчим не само двустранните контакти на България с Египет, но и с другите страни от Арабския свят", е посочил посланикът.

Посланикът на Египет е приел идеята на вицепрезидента Йотова за организиране на международен форум, посветен на участието на жените в обществения и политическия живот и обмяната на добри практики, се посочва още в съобщението.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
222 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини