Петя Аврамова разкри подробности за проекта за пречиствателна станция в Сливен

  • 07 февруари 2020 13:00

  • 656
  • 2
Петя Аврамова разкри подробности за проекта за пречиствателна станция в Сливен
© Булфото (архив)

МРРБ предвижда, успоредно с изграждането на довеждащите водопроводи, да има и довършена пречиствателна станция за питейни води на Сливен, която да може да бъде пусната в експлоатация.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на парламентарния контрол. Станцията е предназначена да пречиства водата от язовир "Асеновец".

Тя съобщи, че през втората половина на 2020 г. успоредно с изграждането на деривациите МРРБ ще стартира процедура по обявяване на обществена поръчка за обследване на изпълненото строителство, проектиране и строително-монтажни работи за завършване на пречиствателната станция за питейни води на Сливен. Средствата за завършване на пречиствателната станция са в размер на 4,350 млн. лева, които са предвидени в бюджетната програма на министерството.

Министър Димитров провери язовир „Асеновец“ и водоснабдяването на Сливен

Министърът напомни, че през 2008 г. МРРБ е сключило договор за довършване на пречиствателната станция, като строително-монтажните дейности са завършени на 90 процента. Строителството на станцията е замразено през 2009 г., защото не са изградени водопроводни връзки от станцията до града и обратно. С разработеното за обособената територия, обслужвана от ВиК Сливен, регионално прединвестиционно проучване са определени ВиК обектите, които ще се финансират по ОПОС 2014 - 2020. Сред тях са доизграждане на напорен водоем, изграждане на довеждащи водопроводи до различни съоръжения по трасето, подмяна на помпени агрегати.

Министърът съобщи, че ВиК Сливен е подало проектното си предложение в информационната система за управление и наблюдение 2020 ИСУН за кандидатстване за финансиране по ОПОС на 25 март 2019 г., като има административен договор от 24 септември 2019. Общата стойност на проекта е 133, 526 млн. лева с ДДС, като срокът на изпълнение е на проекта е 51 месеца, считано от датата на сключване на договора за безвъзмездна финансова помощ.

Укрепването на три свлачища по морето на юг е предвидено в инвестиционна програма на МРРБ за 2020 г. Общата стойност на проектите е около 45 млн.лева, стана известно от отговора на министъра на регионалното развитие и благоустройство Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно на друг депутатски въпрос.

Укрепват свлачището между Варна и Златни пясъци с 15 млн. лв.

Проектите са за укрепване на "свлачището в кв. Сарафово, общ. Бургас, етап III.2"; "Брегоукрепване в района на крайбрежна плажна ивица на гр. Ахтопол", общ. Царево; "гр. Царево - укрепване на свлачище северен бряг". Най-много средства са необходими за първия проект - 41,459 млн.лева. За другите два сумите са по около 1,5 млн. лева.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
656 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Сливен

2020.02.07 | 18:05

2

Айде бе не ни стига лъжкиняпа Деса Танева исие ами и тази манекерка се наниза на лъжите. Ало Сливен 1000.те воеводи май са заспали дълбок сън с ъ б у д е т е се..

"приятел" на Харизанов

2020.02.07 | 13:20

1

А,ТЯ защо ОЩЕ НЕ е АРЕСТУВАНА?!

Добави коментар

Водещи новини