Малина Едрева: С бюджета на София за 2020 г. надграждаме постигнатото през последните 10 години

  • 06 февруари 2020 15:50

  • 320
  • 1
Малина Едрева: С бюджета на София за 2020 г. надграждаме постигнатото през последните 10 години
© Булфото/Архив

С бюджета на София за 2020 г. започваме изпълнението на Програмата на кмета на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска. Ще стъпим върху устойчивите резултати от нашия 10 годишен труд за поставянето на София в групата на развитите европейски столици. Това заяви по време на днешното заседание на СОС Малина Едрева, председател на Групата на ГЕРБ-СДС в местния парламент.

"Гражданите показват все по-ясно, че са активни и искат да бъдат чувани. В Бюджет 2020 залагаме ясен фокус върху приоритетите, които софиянци очертават: продължаваме с инвестициите за озеленяване, грижата за паркове и градини; актуализираме и развиваме програмата за качество на атмосферния въздух и борбата с климатичните промени; продължаваме с програмата за ремонт на основни булеварди и улици и инфраструктура, улесняваща градския транспорт", съобщи Малина Едрева. Според нея ролята на районните кметове ще е ключова.

"Жителите на София ни поставиха задача за ограничаване на трафика в града. Опитът сочи, че това се постига с подобряване и модернизиране на градския транспорт и задължителни ограничителни мерки по отношение на личните автомобили. По време на предизборната кампания чухме, че всички говорят за трафик и качество на въздуха, но когато ние предложихме замърсяващите автомобили да плащат по-висок данък – не бяхме подкрепени от никого“, уточни Малина Едрева. Тя посочи, че предстоят следващи стъпки, които касаят разширяване на пешеходни зони, ограничаване на транзитния трафик през центъра на града, обособяване на нискоемисионни зони. Според нея софиянци очакват работещи решения, не обещания и оправдания.

"Изключително важно е как подреждаме приоритетите си. Докато ние предлагаме 213 млн. лв за обновяване на градския транспорт, за да се превърне в предпочитан от софиянци, срещаме предложения от Демократична България за финансиране на програма за възстановяване на исторически подвижен състав на возила от електро- и автотранспорта. Тук е голямата разлика помежду ни. Ние предлагаме балансиран бюджет, с ясни приоритети и готови проекти, а насреща получаваме необосновани предложения за изкуствено завишаване на приходите, за да се мотивират меко казано „екзотични“ идеи“, коментира Едрева. Тя добави, че продължава изпълнение на програмата за увеличаване на местата в детските градини и яслените групи, както и ремонт и реновиране на съществуващите. „Строят се училища, а целта е качествена среда за отглеждане и обучение на децата на София и подкрепа на активните родители. 110 млн. са предвидени за училища и детски градини, от които 61 млн. вече са осигурени за 9 нови детски градини, 2 ясли и 4 училищни сгради. Развитието на общинското здравеопазване е насочено към превенция, профилактика и качествена здравна помощ“, обясни председателят на групата на ГЕРБ в СОС.

Едрева уточни, че София е утвърдена като желано място за творческия сектор. „С 25% е увеличението на средствата в Културния календар, 15% е увеличението на средствата в общинските театри. Стартира строителството на първия по рода си в страната Център за съвременно изкуство Топлоцентрала", добави още тя.

Последвайте канала на

Novini.bg
320 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
боби

2020.02.06 | 16:17

1

Какво ще надграждате не става ясно, но едно е видно, че София е претъпкана, мръсна, инфраструктура в окаяно положение, кварталите са зарязани съвсем! Непрекъснато се прави ремонт на ремонта и така нататък! Само бля, бля от тези псевдозвезди на СОС - дрънкала!

Добави коментар

Водещи новини