Мария Габриел: Ще създадем четириъгълник на знанието

  • 04 февруари 2020 16:43

  • 466
  • 7
Мария Габриел: Ще създадем четириъгълник на знанието
© Представителство на ЕК в България

Укрепването на европейското научноизследователско пространство заедно с държавите членки стои високо в политическия дневен ред на Европейската комисия и сред моите приоритети като ресорен комисар. За тази цел трябва да предприемем мерки на всички равнища - ЕС, национално, регионално. Интензивните диалози с гражданите са ключови. Те допринасят за повишаване на осведомеността и видимостта на европейските научни изследвания, за възстановяване на доверието на гражданите в науката. Трябва да излезем извън традиционния подход на правене на политики и да се вслушваме повече в гражданите. Така ще сме по-ефективни в действията ни за създаване на четириъгълник на знанието, включващ науката, образованието, иновациите и ползите за обществото. Това заяви българският еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова при откриването в Загреб на Съвета по конкурентоспособност на министрите, отговарящи за научните изследвания, съобщиха от Представителство на ЕК в България.

Бъдещето на Европейското научноизследователско пространство, мерките за борба с изтичането на мозъци и какви условия трябва да бъдат създадени за младите учени в регионите, бяха теми в основата на дискусиите. Според българския еврокомисар е ключово да се развият синергиите между науката, образованието и иновациите като част от по-широка политика на знанията.

"Въпросът е не само да задържим учените ни в техните региони, но и да насърчим повече млади хора да се занимават с наука. Всички трябва да имат достъп до възможностите. Затова една от водещите ми цели е да разширим участието на страните членки с по-слаби резултати в новата програма "Хоризонт Европа" чрез сформиране на екипи и създаване на центрове за високи постижения, укрепване на националните служби за контакт, технически съвети и помощ. Заплащането на научните изследователи също е важен въпрос, за който трябва да предложим работещи мерки. Разчитам на подкрепата на държавите членки и всички заинтересовани страни да създадем заедно приобщаващо, отворено и основано на върхови постижения европейско научноизследователско пространство, свързано с европейското пространство за образование", призова в заключение българският еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Мария Габриел посети Центъра за квантова комуникация към БАН

Последвайте канала на

Novini.bg
466 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Юрген Клоп

2020.02.04 | 21:49

7

тъпоъгълници правите, пишете в учебниците измислици и лъжи. американски подлоги

Незабравка

2020.02.04 | 17:17

1

Тъпата Габриел ...за знания говори...

Незабравка, Нелка, Въййй, Робин Хут

2020.02.04 | 20:26

6

Това е най тъпият червен трол подвизаващ се под горните никове. Елементарен, тъп и бездарен! На малкия и пръст не можеш да стъпиш, несретнико! Цяла Европа я признава, само наш Ганьо обижда тъпашки!

2020.02.04 | 19:28

5

СЪЗДАВАМЕ ФЕОДАЛНИ СТАРЦИ С ЧЕТИРИЪГЪЛНИ ТИКВИ

2020.02.04 | 19:03

4

тази постоянно е на силни медикаменти

много научно

2020.02.04 | 17:55

3

Е, "седмоъгълния пето.уй" пред НДК / по градски жаргон/ го събориха, май за да имаме "четириъгълник на знанието" каквото и да значи това....ама как звучи - нАучно...

Куку

2020.02.04 | 17:39

2

Правоъгълен тъпоъгълник ще създадеш, коза проста! 200-годишните механичните латерни по музеите са по-умни от теб :(

Добави коментар

Водещи новини