Парламентът отхвърли предложенията за отделни съсловни организации на видовете медицински специалисти

  • 30 януари 2020 15:06

  • 434
  • 0
Парламентът отхвърли предложенията за отделни съсловни организации на видовете медицински специалисти
© Булфото (архив)

Парламентът отхвърли на първо четене законопроектите на БСП и на "Обединени патриоти" за промени в Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите. И двата законопроекта предвиждаха създаването на отделни съсловни организации на различните видове медицински специалисти.

От "Обединени патриоти" предлагаха съществуващата в момента Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи да остане само съсловна организация на рентгенови лаборанти, медицински лаборанти, ортопедични техници, масажисти (с увредено зрение) и санитарни инспектори.

Парламентът удължи срока на работа на анкетната комисия за придобиване на българско гражданство

Даниела Дариткова от ГЕРБ коментира, че законопроектът за разделяне на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи не е нов. Според нея промените са само с цел удовлетворяване на лични властови амбиции. Тя посочи, че

Асоциацията гарантира правата и на професионалистите, и на пациентите.

Георги Йорданов от "БСП за България" посочи, че основният мотив, с който се внася тази промяна в закона, е, че различните професии не работят в съгласие. Той даде пример с регулацията на професията на фелдшерите, които имат специфични особености, които трябва да си ги решат сами, също така на акушерките и на рехабилитаторите.

Парламентът одобри Закона за автомобилните превози на първо гласуване

Последвайте канала на

Novini.bg
434 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини