Как Брекзит ще засегне българите във Великобритания?

Брекзит засяга до голяма степен бъдещето на Европейския съюз. Това каза в интервю за Novini.bg евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк. Припомняме, че тази вечер Европейският парламент ще гласува днес споразумението за оттеглянето на Великобритания от Евросъюза.

На мен ми се иска в този момент да поставим важния въпрос защо се стигна дотук, защото преди 35 години за първи път беше позволено на една държава да избира определени политики, в които да участва в Европейския съюз, а в други да не участва. Беше приложен тежък двоен стандарт по отношение на участието в европейските политики – нещо, което наблюдаваме и в настоящия момент – едни са в Шенген, други не са, за едни има Механизъм за сътрудничество и проверка, за други няма, за едни има един вид храна и козметика, за други има друг вид храна и козметика. Двойният стандарт в политиката е част от дневния ни ред и с това трябва да се борим. Ако Европейският съюз иска да бъде важен външнополитически играч, а в същото време и да бъде близо до своите граждани, неминуемо въпросът с двойния стандарт трябва да бъде изчистен, заяви Кючюк.

Европарламентът гласува Брекзит

Ще гласуваме за споразумението за излизане на Великобритания от Европейския съюз по една много проста причина – да има подреден Брекзит. Противното означава развод, без той да бъде подреден и бъдещите отошения между Обединеното кралство и Европейския съюз да бъдат в несигурни ръце, добави евродепутатът от ДПС.

По думите му преговорите ще бъдат много тежки. Струва ми се, че е много оптимистично в рамките на 11 месеца да се очаква да бъде постигнато широкообхватно търговско споразумение. По-скоро отиваме на варианта, в който Европейският съюз и Великобритания ще се споразумеят по определени въпроси. Търговията е от интерес и за двете страни, имиграционната политика е много важна тема, политиката по климатичните промени, сигурността и обмяната на информацията са съществени въпроси, участието в програмите на Обединеното кралство е много важен въпрос. И всичко това трябва да се случи в рамките на 11 месеца. Притеснението ни е, че договаряйки тези много важни въпроси, темата за правата на европейските граждани, живеещи на територията на Обединеното кралство и респективно на британските граждани, които живеят на европейска територия, да не бъдат заметени под килима, коментира Илхан Кючюк.

Евродепутатът обясни, че към настоящия момент сънародниците ни във Великобритания нямат нито статут на уседналост, нито предварителен статут. Този въпрос предстои да бъде решаван. Наш интерес е хоризонталната политика да бъде във всички резолюции, каза той.

Евродепутатът Емил Радев пред NOVINI.BG: Тъжно ни е за Великобритания

Важен момент е уеднаквяването на образователните стандарти и уеднаквяването на квалификацията на българските граждани. Британското правителство говори през последните месеци, че свободното движение ще приключи в първия ден (след Брекзит – б.р.), но в същото време администрацията предприема конкретни действия, които целят да запазят и живеещите в Обединеното кралство, и работещите, и студентите и учениците, които се обучават там. В такъв случай хората са в хаос. Някой трябва да ги информира, да даде ясна информация със срокове и когато е необходима подкрепа, ако трябва и юридическа, да бъде дадена такава, заяви още Илхан Кючюк.

Той уточни, че сънародниците ни във Великобритания могат да намерят адекватна и правдива информация за процесите около Брекзит от посолството, както и от неправителствените организации, които работят на ежедневна база с Европейския съюз.

Вижте във видеото още подробности за това как Брекзит ще засегне българите във Великобритания

Коментари

 1. 2020.01.29 | 17:36

  Цървули .Обичам да се праскам във г ъ з а, за долари.Мога цял ден да смуча меката пишка на дъртия циганин сорош.Опитах да забременея от него ,засега неуспешно.Не е късно да му родя джендър- младши.

  1. 2020.01.29 | 19:19

   ти Долари та живо виждал ли си ?
   Сам си си виновен,че си некадърник. Скришно май наистина се мечтаеш да го лапнеш.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет