Бивш шеф на ДАНС за шпионския скандал: Виждаме само върха на айсберга

  • 27 януари 2020 08:29

  • 3589
  • 4
© Нова телевизия

При двамата екстрадирани за първи път от 1989 година имаме досъдебно производство за шпионаж. Това означава, че се минава на едно качествено друго ниво на прокуратурата и службите, по-добра работа. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия генералният ни консул в Солун и бивш директор на ДАНС Владимир ПисанчевВладимир Писанчев Владимир Писанчев е роден през 1963 г. в град София. Магистър е от СУ „Св. Климент по повод обявените за персона нон грата у нас руски дипломати. Припомняме, че първият секретар в консулския отдел на руското посолство и служител в търговското представителство получиха 48 часа да напуснат страната ни, след като прокуратурата обяви, че са събирали информация, която е държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация.

Когато има досъдебно производство, събираме доказателства, които да издържат в съда. Самото разследване изисква не просто оперативна, а правна обосновка. В случая става въпрос за професионално израстване на прокуратурата. Преди се бягаше от шпионски процеси, заяви Писанчев.

Тази разработка може да разкрие много неща. Ние виждаме само върха на айсберга. Това означава, че прокуратурата има възможността да проведе това разследване. Това е сигнал, че е мината някаква граница от тези хора, която не трябва да се преминава. Ако тази граница бъде премината, действията ще са тези, коментира той.

Обявените за персона нон грата руски дипломати са напуснали България

Практика на разузнаването е да създава легенди за т.нар. нелегали. Има специални отдели, които създават тези легенди. Той си създава име и започва да работи в трета страна. В зависимост от задачите, които са му поставени, работи по съответния начин. Тези хора могат да започнат от нулата и да достигнат до най-високо ниво, посочи бившият шеф на ДАНС.

Принципът на контраразузнаването не е да ликвидираш агентите, а да му се подаде дезинформация, която е в наш интерес, добави Владимир ПисанчевВладимир Писанчев Владимир Писанчев е роден през 1963 г. в град София. Магистър е от СУ „Св. Климент.

Последвайте канала на

Novini.bg
3589 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Щирлиц

2020.01.27 | 11:14

4

Ако принципа на контраразузнаването е да дезинформира, кого ще дезинформирате, след като ги гоните бе младеж - това е все едно гърците да те изгонят от Солун, ама те са по-умни и за това си още там като консул

2020.01.27 | 09:09

3

"За руските интереси работят в правителството, парламента и водещи медии"

Проклети да са навеки окупаторите

2020.01.27 | 08:43

2

От 150 години и до наши дни проклятието на БГ се нарича Русия.

търската

2020.01.27 | 08:35

1

търската агентура си прави в бг каквото си иска, а тия тръгнали руски шпиони да лови. да се правят на англичани. доган предаде списъка с българките разузнавачи на турция. за награда управлява бг. да са ви честити евроатлантическите ценности.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини