Деница Сачева разкри какво ще предприеме държавата, за да се справи с липсата на лични асистенти

  • 26 януари 2020 19:40

  • 3462
  • 6
Деница Сачева разкри какво ще предприеме държавата, за да се справи с липсата на лични асистенти
© Булфото (архив)

Започваме кампания да намерим тези хора. От началото на февруари в рамките на 45 дни ще сравним различните бази данни. Възможно е да са в чужбина, както в черния сектор, така и в платформените икономики. Може да има такива със средно образование или изключени от образователната система.

Това каза в предаването "Беновска пита" по Канал 3 социалният министър Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е по повод кризата с личните асистенти. "Ще въведем система за валидиране на умения, хората ще получат сертификат за уменията си, за да бъдат предложени на работодатели. Проблемът с личните асистенти е голям, инвестирани са 500 млн. лева от 2014 г. насам. Все още не е намерено устойчиво решение. То би могло да дойде през закона за социалните услуги, а личните асистенти да бъдат планирани с бюджетите. Помолила съм да се направи оценка на въздействието на закона за личната помощ, ще го получа през март. От тези около 20 хил души, 13 хиляди са близки и роднини. Няма нищо лошо, но имаме сигнали за казуси за възрастна жена, която живее на 500 км от личния си асистент – сина ѝ", сподели тя.

Деница Сачева: Ограниченията, заложени в закона за личната помощ, оставиха хора с увреждания без личен асистент

"Голяма част от домовете за възрастни хора не са в добро състояние и ще бъдат закрити, хората ще бъдат настанени в центрове от семеен тип. Проблем е, стратегията за човешките ресурси, нямаме такава. Качеството на социалната политика е свързано с хората", коментира Сачева.

Проверка в Дома за хора с деменция в с. Горско Косово показа най-лошото

"Промените в Кодекса на труда се правят от специална група, занимават се с регулиране на извънредния труд и с други теми. Извънредният труд в момента в България е забранен, но масово се практикува. Същото важи и в един мол – продавачките работят и по празници. Малко повече да бъдат на светло отношенията, които съществуват. Имаме добър диалог със синдикатите", добави министърът. 

Деница Сачева ще възложи частична оценка на въздействието на Закона за личната помощ

"Необходимо е системата за социално подпомагане да е много по-ефективна, а ограничените средства на обществото да достигат до най-нуждаещите се. През следващата година ще се търсят 90 000 души с висше образование и 65 000 със средно и под средно образование. Отливът към определени професии се дължи на негативизма към тях. Възнаграждението не е единственото", спомена още Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3462 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
пешо

2020.01.27 | 04:45

6


мръсна кучка
Христо Николов

2020.01.27 | 01:43

5

ВЪЗРАСТНИ КОИТО ИМАТ ДЕА
ПЕНСИОНЕРКИ ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА РОДИТЕЛИТЕ СИ ДА СЕ ПОПЪЛВА ДЕКЛАРАЦИЯ ЧЕ НАИСТИНА СА В КРАЙНА НУЖДА

Христо Николов

2020.01.27 | 01:40

4

ДА СЕ НАЕМАТ ХОРА С ПОНЕ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ А НЕ НЕГРАМОТН И ЦИГАНКИ ОБИРДЖИЙКИ КОИТО НЕ СЕ ГРИЖАТ ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА А САМО ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ

Личен асистент

2020.01.26 | 20:08

1

Личните асистенти трябва да бъдат обучавани на бой с кучета, защото като станат пенсионери само побеждавайки кучетата около контейнерите с боклук ще осъществят "съществуването" си!

Дим78

2020.01.26 | 22:19

3

Оня ден в Обеля пред Билата 7 кучета бездомни.Две бяха големи колкото коне.

Те

2020.01.26 | 22:16

2

тези кучета трябва да бъдат прибрани в приюти. Не може така по улиците. Това са си зверове. Да се гледат в приюта , да се лекуват , да се дават за осиновяване итн.

Добави коментар

Водещи новини