"Демократична България": Д-р Дечев, отворете данните на Здравната каса!

  • 14 януари 2020 13:47

  • 1026
  • 0
"Демократична България": Д-р Дечев, отворете данните на Здравната каса!
© Булфото (архив)

Разходите на НЗОК растат значително през последните години без видим ефект върху качеството на здравеопазването. Управителят на НЗОК д-р Дечев заяви в интервю, че касата плаща завишени цени на лекарствата на някои болници, като така ги облагодетелства. За тази и други схеми за източване на касата се говори отдавна, но за първи път получаваме потвърждение от такова ниво. Това обаче не е достатъчно – за да види обществото пълната картина на злоупотребите в НЗОК, трябва всички данни на касата да бъдат публикувани съгласно изискванията на Закона за достъп до обществена информация.

Затова от „Демократична България“ призовават д-р Дечев в оставащия период на мандата му да публикува максимално много данни в отворен, машинно-четим формат, така че да са възможни анализи и проверка на изнесените твърдения.

Д-р Дечо Дечев: Оттеглям се от НЗОК

Данните, които трябва приоритетно да бъдат отворени, съдържат всички реимбурсирани лекарства с техните кодове, идентификатор на юридическото лице, на което са изплатени средства и изплатената сума, както и месеца на съответните събития. Данните трябва да бъдат с максимално ниво на детайл, а не агрегирани, за да не бъдат скрити важни заключения чрез статистически трикове, посочват от партията.

НЗОК уведоми Ананиев за пропуск, касаещ заплащането на диетични храни за специални медицински цели

От Демократична България предлагаме на д-р Дечев експертна техническа и юридическа подкрепа за да постигне тази прозрачност, в случай че срещне съпротива в организацията, която управлява. Здравната каса трябва да бъде много по-прозрачна, за да може изтичането на средства да бъде пресечено чрез обществен натиск, а такъв е възможен само когато има достатъчно конкретика за разходите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1026 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини