Еврокомисарите положиха клетва пред Съда на ЕС

  • 13 януари 2020 18:18

  • 330
  • 0
Еврокомисарите положиха клетва пред Съда на ЕС
© Pixabay

Новият състав на Европейската комисия положи клетва пред Съда на ЕС.

Председателят на ЕК и всеки от еврокомисарите произнесе клетвата на собствения си език, а след това подписа клетвен лист.

Тържествено поемам задълженията да спазвам договорите и Хартата на основните права на ЕС; да изпълнявам своите задължения при пълна независимост в общ интерес на ЕС; да не искам, нито да приемам насоки от никое правителство, институция, служба или агенция; да се въздържам от всякакви действия, несъвместими с естеството на моите функции или с изпълнението на моите задачи, гласи клетвата.

2020: Какво ще се случи с Европа?

Еврокомисарите се заклеват да спазват своите задължения, включително по въпроса с почтеността и да се въздържат от приемане на определени постове или други облаги, след като напуснат комисията.

В своето слово председателят на Европейския съд Кун Ленартс посочи, че новата комисия е съставена от 12 жени и 15 мъже, сред които са бивши министър-председатели и министри, бивши депутати, видни личности от икономическата и финансовата област, дипломати. По неговите думи еврокомисарите имат всички необходими умения, за да намерят решение на предизвикателствата пред ЕС.

Сред предизвикателствата той открои оттеглянето на Великобритания, както и измененията в природата, чието преодоляване нарече "задача на задачите". По въпроса за миграцията председателят на Съда на ЕС отбеляза настъпилото разделение сред европейците, довело до възхода на национализма.

Напоследък в някои държави от ЕС се появи безпокойство за правовата държава, демокрацията, свободите и основните права, добави той. По неговите думи по този въпрос не може да има отстъпки.

Миграционната криза и въпросите, свързани с правовата държава, са сред основните причини за евроскептицизма, добави съдия Ленартс.

В следващите години предизвикателството пред ЕК и останалите общностни институции ще бъде да обяснят на гражданите с ясни думи какви са ползите от ЕС. Ползите са толкова очевидни, че би трябвало да могат да устоят на фалшиви новини, коментира председателят на съда.

Последвайте канала на

Novini.bg
330 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини