Колко депутати са наказани в парламента и за какво?

13 депутати са били наказани заради непристойно поведение от началото на работата на сегашния парламент, т.е. от 2017 г. насам. Това показа проверка на Novini.bg на сайта на Народното събрание.

Със забележка са наказани 10 депутати от април до декември. Порицание пък е получил само един. Сред тях са Антон Кутев и Цветан Топчев от БСП и Павел Шопов от АТАКА. Това е Спас Гърневски от ГЕРБ. В началото на декември той бе наказан от председателя на парламента заради израза "червени боклуци" по време на разискванията за Бюджет 2020 г.

Най-тежката мярка - отстраняване от заседание - получи лидерът на БСП Корнелия Нинова през ноември 2017. Причината беше обида към министър-председателя Бойко Борисов, което предизвика скандал в залата. По-късно заради решението си тогавашният председател на парламента Димитър Главчев бе принуден да напусне поста и стана редови депутат. През септември 2018 г. Нинова е получила забележка по време на друго заседание.

Глоба от 750 лева за отсъствие на депутат, предлагат от ГЕРБ

От информацията става ясно, че Антон Кутев е сред най-наказваните депутати. Едно от остриетата на БСП е винаги разпален по време на дебати и атакува яростно правителството. Той е бил наказван цели четири пъти. Друг депутат, който има над една забележка, е атакиста Павел Шопов. С по едно наказание (забележка) са Стоян Мирчев от БСП и настоящият правосъден министър и бивш депутат Данаил Кирилов.

Иначе всички наложените дисциплинарми меркиса по чл 156 от правилника за организация и дейността на Народното събрание. В него е записано, че депутатите могат да получат напомняне, забележка, порицание, отнемане на думата, отстраняване от заседание или отстраняване до три заседание. Чл. 155 пък напомня на депутатите, че "поведението на народния представител се основава на зачитане авторитета на Народното събрание и уважение към другите народни представители и външни лица. И още: "Народните представители нямат право да прекъсват изказващия се от място, да отправят лични нападки, оскърбителни думи, жестове или заплахи против когото и да било, да разгласяват данни, отнасящи се до личния живот или увреждащи доброто име на гражданите, да имат непристойно поведение или да извършват постъпки, които нарушават реда на заседанието".

Може ли БСП да свали Борисов от властта този път?

В сряда парламентът възобновява работата си след края на коледната си ваканция. Предстои да се види какъв ще е тонът в пленарната зала, след като се очаква вот на недоверие и разгорещени дебати заради последните кризи в страната.

Коментари

  1. 2020.01.14 | 18:45

    Nito edin

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет