Кметът Даниел Панов разкри проектите на 2020 г. за Велико Търново

  • 31 декември 2019 10:35

  • 775
  • 0
Кметът Даниел Панов разкри проектите на 2020 г. за Велико Търново
© ПП ГЕРБ

Сътрудничеството между общините и съвместни проекти за решаване на общите проблемите ще залегнат в работата на местните власти още през 2020 година, смята Даниел ПановДаниел ПановДаниел Димитров Панов е български политик, роден на 4 октомври 1967 година в град Велико Търново,, кмет на Велико Търново и председател на УС на НСОРБ. В интервю за БТА той посочи, че от следващата година започва работа по новия модел на интегрирано планиране.

Предвижда се въвеждане на нов тип документи, обединяващи стратегическото и пространствено планиране. На общинско ниво това ще бъде интегриран план за развитие на община, а на регионално - интегрирана териториална стратегия за развитие на статистически район.

Няма да вдигат данъците във Велико Търново

Според Панов, към момента, съгласно изискванията на различни закони, които дефинират и задължения на кметовете, общините са длъжни да разработят 10 стратегии за прилагане на всяка от националните секторни политики на общинско ниво. По 19 от действащите закони трябва да се изготвят отделни планове - от граждански ресурси за отбрана, до защита на животните, на биоразнообразието, преброяване на бездомните котки и т.н. По силата на други актове всяка община трябва да има разработени 28 програми - например за развитие на туризма, за личностно развитие на децата и младежите, за защита от бедствия и аварии и други. Всеки сектор и подсектор на практика се обособява в отделен стратегически документ, които понякога дори не кореспондират помежду си.

Няколко села в Търновско остават без обществен транспорт

Панов подчерта, че наличието на толкова много стратегии, по данни от анализ на МРРБ, не води до практически резултати, не са преодолени междурегионалните и вътрешнорегионалните различия, има диспропорции в развитието, не се предприемат ефективни мерки, а големият брой стратегии води до неефективност, слаб контрол, допълнителна административна тежест при събирането и обработването на огромен обем данни. Като втори важен момент, той уточни, че те няма да бъдат фокусирани само върху територията на една община, а ще предвиждат мерки за стимулиране на дадени процеси с по-широк обхват.

Правото на сдружаване на доброволен принцип е залегнало и в ЗМСМА, каза Даниел ПановДаниел ПановДаниел Димитров Панов е български политик, роден на 4 октомври 1967 година в град Велико Търново, и допълни, че досега общините се сдружават или административно, или по силата на нормативен акт - например, в Асоциациите по ВиК или Регионалните системи за управление на отпадъците.

Хълмът Царевец ще посреща туристи и в първия ден на 2020 година

"Сега сме изправени пред предизвикателството ние общините сами да инициираме подобни партньорства, чрез които да решаваме общи проблеми - например изграждане на обща индустриална зона, старчески дом, който да обслужва няколко съседни общини, пътища, които свързват населените места от няколко общини", отбеляза още той.

През следващата година ще бъде бъдат реализирани нови инфраструктурни, екологични и образователни проекти по различните оперативни програми във Велико Търново. Предвиждат се и разработки за развитието и на конгресен туризъм, редом с културния и творческия туризъм.

Според Панов окончателното възстановяване на една от реликвите на Велико Търново - храмът "Св.св. Константин и Елена", строен от майстор Колю Фичето, може да се превърне в една от родолюбивите каузи на 2020 година, към която да се включат и българите, живеещи по целия свят.

Последвайте канала на

БТА
775 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини