ДПС в защита на пчелите и устойчивото развитие на европейското земеделие

  • 18 декември 2019 15:53

  • 343
  • 3
ДПС в защита на пчелите и устойчивото развитие на европейското земеделие
© ДПС

Делегацията на Движението за права и свободи в група Обнови Европа подкрепи резолюция на Европейския парламент относно Инициативата на Европейската Комисия за опрашителите, като настояха за справяне с причините за изчезването на пчели и други опрашващи видове, мерки за тяхната защита и за повишаване на осведомеността за проблема.

„Още през 2016г. Европейският парламент обърна внимание на тревожната тенденция на намаляване на популациите на опрашители и значимостта на тези видове за европейското земеделие и начина на живот и качество на храните в Европа, а през 2018г. Европейската комисия представи стратегически цели на инициативата. Групата Обнови Европа призовава за по-амбициозен подход - необходимо е не само да проучваме причините и да насочваме вниманието, но и да предприемем мерки, за справяне с известните вече причини. Сред приоритетите на Движението за права и свободи е осигуряването на чисти ресурси - екологични земеделски продукти и чиста храна за нашите граждани. Ние подкрепяме цялостен подход за намиране на правилния баланс, който не представлява прекомерна тежест за земеделците, а окуражава постепенния преход към ниско-рискови пестициди и работа в сътрудничество между пчеларите и земеделските производители.“, заяви евродепутатът Атидже Алиева - Вели като член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони.

Искат от ЕС допълнителни действия в защита на опрашителите

Според Европейската комисия близо един на всеки десет вида опрашителни насекоми е заплашен от изчезване, а броят на опрашващите пчели и пеперуди е намалял с около една трета. В началото на месеца, Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на ЕП призова и за световни обвързващи цели за борба срещу изчезването на видове с оглед предстоящата среща на ООН за биоразнообразието в Китай през следващата година. Резолюцията, гласувана днес на пленарно заседание в Страсбург относно целенасочени мерки за опазването на опрашващите видове, бе подкрепена от депутатите на ДПС именно отчитайки, че пчелите и другите опрашители имат ключово значение за възпроизводството на голяма част от растенията, включително и на селскостопанските култури.

Последвайте канала на

Десислава Станева
343 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Хасан Ярак ДЬПьСЬ

2019.12.18 | 16:58

3

Дьпьсь ограбиха КТБ.Държат хората в мижерия.

666

2019.12.18 | 16:08

2

Женете се за дъпъсу, за да ви е сладък живота. Отдалеч няма как да ни разберете, истината е у дъпъсъто. Оставиха си бг мъже и от тленните и така днес са директори на детски градини, пощо, банки, полиция, общини, горско, нои, нап. Съд,

2019.12.18 | 15:57

1

КАТО НЯМА КОЙ ДРУГ????ДПС ЩЕ СА???

Добави коментар

Водещи новини