Нено Димов: МОСВ не е давало разрешение за вноса на боклука от Италия

  • 18 декември 2019 10:19

  • 996
  • 9
Нено Димов: МОСВ не е давало разрешение за вноса на боклука от Италия
© Булфото (архив)

МОСВ не е давало разрешение за вноса на боклука от Италия, италианските власти не са ни информирали за задържан на незаконен превоз за България. Това обяви при изслушването си в парламента по искане на БСП министърът на околната среда Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе.

До този момент в МОСВ не е постъпвало заявление за съгласие за превоз с жп транспорт на подобен вид отпадъци и съответно не е давано разрешение. В качеството си на компетентен орган МОСВ досега не е уведомявано от италианските компетентни органи за задържане на незаконен превоз,предназначен за България, подчерта министърът.

Поводът са съобщения в италиански медии за задържан влак с 815 тона незаконен боклук за България.

Експерт: За чужденците е изгодно да горят боклук у нас - евтино е и контрол няма

Контролът, посочи Димов, по транспортиране превоза на отпадъци е засилен още тази година, когато с цел превенция министерството е сезирало контролните органи в лицето на митниците, РИОСВ, "Гранична полиция" за повишено внимание и бдителност при превоза на отпадъци. Предприети са и мерки за намаляване рисковете за здравето и замърсяване на околната среда, произтичащи от отпадъци. През септември са били инициирани съвместни проверки с граничните и митническите пунктове, по черноморските пристанища, откъдето напуска или влиза в страната ни трансграничен превоз на отпадъци.

Съгласно европейски регламент контролът на този етап е предварителен и по документи, разясни Димов и подчерта, че стриктно се следи да не се надвишава капацитетът на получаващите отпадъци инсталации.

В случаи на съмнение за съответствие на товара и придружаващите го документи, на съмнение за класификацията на товара като отпадък, проверяващите незабавно уведомяват директора на РИОСВ, на чиято територия се извършва проверката за вземане на решение.

След проверки и със заповед на директора на РИОСВ на 9 септември т.г., например, е спряна работата на инсталацията на "Брикел" ЕАД , защото не изпълнява условията на комплексното разрешително, свързано с вида на използваното гориво, освен разрешените въглища.

Министърът не можа да даде точни данни на колко фирми у нас са издадени разрешения да внасят боклуци, какво количество и къде е боклукът.

Спипаха над 800 тона пластмасов боклук от Италия за България 

Това беше и повод за атака от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова. Отговорът на българското правителство е, че МОСВ не е давало разрешение и италианците не са ни уведомили, обобщи тя. Не попитахте ли италианската страна вярно ли е, че това количество е за България, кой от двете страни стои зад този канал, коментира социалистката. Тя упрекна екоминистерството, че не е проявило никаква инициатива.

Контролът е никакъв, митниците отговарят за митниците, МОСВ издава разрешение само по документи, отговорността се прехвърля МВР-РИОСВ-кметство, коментира Нинова. По думите ѝ, България е терен за разиграване на интереси за много пари. Изискваме незабавни мерки, няма информация или я крият, няма контрол - някой изкарва много пари от това, българският народ се трови, заключи лидерът на левицата. Нинова обеща да внесат предложение за дебати с проект на решение на парламента.

Съпредседателят на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов обърна внимание, че в Италия тече разследване и изобщо не е ясно дали този боклук е предназначен за България. Нормалното е, посочи той, институциите, които се занимават с контрола на този процес, да извършват съвместни проверки.

Председателят на комисията по околна среда Ивелина Василева припомни, че през юли 2009 г. почти не е имало изградени регионални системи за управление, съоръжения, които предполагат съответстващо на изискванията третиране на отпадъците.

Оттогава досега вече имаме 53 регионални системи за управление на отпадъците, 11 инсталации за сепариране, 19 - за компостиране, в момента се изграждат инсталации за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци, отбеляза тя. За изгарянето сме наясно, че това е възможност за генериране на електро и топлоенергия, но то трябва да става само при съблюдаване на най-строгите изисквания и прилагането на най-строгите стандарти, коментира Василева.Това пък означава безкомпромисен контрол върху вноса на отпадъци, към процеса на изгаряне. Председателят на комисията по околна среда посочи, че е въведено изискването инсталациите да бъдат оборудвани с видеонаблюдение. Наскоро внесохме предложение за изменение на Наказателния кодекс с цел недопускане на нерегламентирани практики и строги наказания, подчерта тя.

Предстояло разработването на нов национален план за управление на отпадъците.

Нинова: Правителството да не мълчи за боклука. Изискваме незабавни мерки

Последвайте канала на

БТА
996 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
ГЕШЕВ Е РАДОСТ

2019.12.18 | 11:36

6

НО ЗА КОЙ?

2019.12.18 | 12:39

9

ЗА ИНДИВИДА ОТ СНИМКАТА СЪС СИГУРНОСТ Е РАДОСТ.

Нено Ненооу

2019.12.18 | 12:12

8

И аз не съм давал разрешение,

2019.12.18 | 12:00

7

А бе неграмотник и некадърник .Знаеш ли че по реките не останаха ни фауна ни флора ,ни камъни ни пясък ни баластра ни наноси ни земни маси ни вода такива.Скоро ще почнат и мостовете над реките да падат и да се срутят.

Българка

2019.12.18 | 11:22

5

Защо се правите на ущипани моми? Деца от детската градина няма да ви повярват!ОСТАВКА!!!!

Off

2019.12.18 | 11:08

4

Оставка и затвор!

2019.12.18 | 10:52

2

КАК ГИ КОНТРОЛИРАТЕ???КАТО ГИ ГОРИТЕ ПО ТЕЦОВЕТЕ ЛИ?

българка

2019.12.18 | 10:59

3

Контролират парите си , получени эа това!!! Тоэи, дето уж контролира, няма ли да подаде оставка???!!!???

2019.12.18 | 10:49

1

КОСТОВИСКИ ОТПАДЪК.

Добави коментар

Водещи новини