И от "Воля" искат преразглеждане и отлагане на Закона за социалните услуги

  • 13 декември 2019 13:41

  • 787
  • 0
И от "Воля" искат преразглеждане и отлагане на Закона за социалните услуги
© ПП Воля (архив)

Парламентарната група на "Воля" ще иска преразглеждане на Закона за социалните услуги, който предизвика напрежение в обществото, особено сред родителите. "Воля" ще настоява още законът да бъде отложен. Затова депутатите на Веселин Марешки ще искат до края на годината това да бъде гласувано, за да не влезне в сила от 1 януари 2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на партията. 

„При нас пристигнаха много сигнали с тревогата на майки и бащи, заради някои членове в приетия закон. Според нас, родителите имат основание да се притесняват. Законът дава прекалено голяма власт на неправителствени организации като им дава право да извеждат деца от семействата им. Смущаващо е и това, че тези НПО могат да са регистрирани не само в България, но и в страни от ЕС и извън съюза. Както и това, че когато изведат дете от семейството, НПО-то няма задължения да работи с държавните институции, а може да ги информира какво върши, но може и да не ги уведомява. Това право им дава законът. Такива големи правомощия на НПО сектора не знам да има в други закони", заяви народният представител от "Воля" Боряна Георгиева, която е и член на Комисията по въпросите за децата, младежта и спорта.

"Дори всичко да е направено с много добри намерения, прозират възможности за злоупотреби. Вече чухме от притеснени майки всевъзможни страховити сценарии, които могат да се осъществят с позоваване именно на този закон. Явно парламентът направи голяма грешка с приемането му и трябва да я поправи“, каза ощя Георгиева. 

Темата е била обсъдена на извънредно заседание на парламентарната група на "Воля".

По думите на Георгиева, държавата трябва да запази водещата си роля по отношение на семейството и децата. Най-вече да засили контрола при провеждане на политиките за тях.

Деница Сачева: Законът за социалните помощи не цели да отнема деца

„Не може да разчитаме на неправителствени организации, някои от тях с неясни цели, които да поемат грижата за социално слабите или за деца в риск. Ако има и най-малка опасност някой у нас да прокара вече нашумелите безумни практики спрямо децата като работата на БАРНЕВЕРН в Норвегия, като разпоредбите в Швеция, например, ние от "Воля" ще се противопоставим категорично“, заяви Боряна Георгиева.

От ПГ на ВМРО също поискаха отлагане на Закона с 6 месеца, "за да се изчистят всички спорни точки". 

ВМРО: Законът за социалните услуги трябва да се отложи с 6 месеца, за да изчистим всички спорни точки

Последвайте канала на

Радина Лазарова
787 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини