Арман Бабикян: Първанов означава изолация

  • 26 март 2012 18:54

  • 1588
  • 4
Арман Бабикян: Първанов означава изолация
© Булфото

Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в имаше изключително ограничен периметър на външнополитически контакти в периода, в който беше президент. По-скоро контактуваше с екзотични страни с тъмна репутация по отношение на демокрацията в тези държави.

Това каза специално за БГНЕС Арман Бабикян, специалист по политически маркетинг.

"Не бих казал, че беше чест гост в Западна Европа или в САЩ, в страните, към които традиционно твърдим, че принадлежим. Посещението на Башар ал Асад в България в края на 2010 година е просто поредна снимка на част от тези контакти на Първанов, а не изключение (това е последното посещение на сирийския диктатор, седмици преди началото на бунтовете в Сирия, които отнеха хиляди животи). Да, Първанов беше близък с диктатор като Слободан Милошевич и всички добре си спомняме и писмата, които се пишеха тогава. Първанов после премисли позицията си и направи завой в посока Северноатлантическия алианс и се опита да забрави тези свои отношения. Трябва да припомним скандала "Петрол срещу храни", ако сме тръгнали в тази посока, защото името на Първанов и там се въртеше. Говоря за нападките с контрабандата за петрол с участието на БСП и на нейни видни дейци", припомни експертът.

"Първанов също беше спряган като едно от лицата, които са най-малкото информирани за случващото се. Милошевич и Асад може да се наредят в една категория. Има някаква особена перверзия в това да твърдиш, че си демократ, че си водил страната в тази посока, да срещаш Асад и съпругата му, които днес избиват и деца. Съпругата на Асад тогава със Зорка Първанова посетиха дом за деца с ментални увреждания. Доста е перверзно да се прави такъв тип политика, след което да се твърди, че или не си бил добре информиран, или това не е в степента, в която зависи от теб кой какво ще прави от гостите, които посрещаш или, че българските интереси, в края на краищата са по-скъпи в търговско отношение, отколкото демократичните разбирания на хората", категоричен в оценката си е Бабикян.

Могат да се намерят всякакви обяснения. Едно от най-абсурдните бе желанието на Първанов, което изненада всички – да продава ток от АЕЦ "Белене" в Сирия...Това беше изключителна екзотика, която всички помним. Сред най-големите му интереси, които той нарече "Големият шлем" е всъщност реализацията на този руски интерес на българска територия, подчерта специалистът.

"Мисля, че линията на поведение на Първанов е очевидна, защото днес не думите, а действията трябва да създават образа на политиците. При Първанов разминаването е твърде сериозно между думите и действията", е ясната позиция на Бабикян.

И все пак БГНЕС припомня, че по време на първия си мандат Първанов е бил два пъти в САЩ, но не на държавно посещение, а уредено му от лобисти и платено от българската държава, както още 2006 година показва разследване на портала Европа.бг. Първото, когато през 2002 той се срещна с държавния секретар Колин Пауъл е било организирано от лобистка фирма: компанията Merkel, Claire Sechler е предоставяла правни услуги и лобиране за посолството на България в САЩ в периода 2002-2004 г. Това е записано в доклада на американския главен прокурор до Конгреса на САЩ. За уточнение на 21 март прес-секретариатът на Първанов разпространи съобщението, че "държавният глава винаги е бил резервиран към наемането на лобистки фирми..." В същото прес-съобщение на "Дондуков" 2 се настоява МВнР да анулира договора с Шимон Шевес –лобиста, нает с обществена поръчка да ускори влизането ни в ЕС. Според т.нар. Закон на САЩ за регистрация на чуждестранните агенти (Foreign Agents Registration Act, FARA), се изисква всеки агент на чуждестранен принципал да се регистрира към Министерството на правосъдието, където да подаде параметрите на договора си със съответния чуждестранен възложител на лобистки услуги. Тези формуляри са обект на публична информация и фирмите са длъжни да подават новата информация на всеки 6 месеца. На всяко полугодие, главният прокурор (и правосъден министър) докладва пред членовете на Конгреса за характера, източниците и съдържанието на информационните материали, разпространявани в САЩ от лобисти, чиито възложители са чуждестранни, отбелязва тогава Европа.бг.

Следващото посещение на Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в в САЩ е от 17 до 19 октомври 2005 г. Консултантската фирма McGuireWoods consulting е помогнала за посещението - услужила е без да има писмен договор и без да получи пари, защото е помолена да стори това от компанията-майка McGuireWoods LLP: юридическа фирма. Подпомагащата българския президент фирма декларира, както го изисква законът в САЩ, тази своя дейност: услугата за подпомагането на посещението на българския президент е на стойност малко под 10 000 долара. В регистъра на лобистите пише: поръчител - "Техноекспортстрой" ЕАД /държавна фирма –бел. ред./, изпълнител - McGuireWoods Consulting. Междувременно г-н Първанов казва по БНР, че не използва чужди фирми за своя образ и че е резервиран към ефективността на услугите на лобистките фирми. Но на сайта на FARA е поместен докладът за второто полугодие на 2005 г. Европа.бг цитира доклада, отнасящ се до България, където "Техноекспортстрой" фигурираше като клиент на McGuireWoods Consulting - лобистката дъщерна фирма на юридическата компания. Данните фигурират официално и публично, такъв е законът в САЩ.

Коментарът е излишен, двойните стандарти на доскоришния държавен глава на България са ясни, дори със стара дата. И още нещо извън международните изяви на Първанов. По време на Коледния панаир на книгата през 2002 г. Волен Сидеров недопуснат от Асоциацията на издателите на една масичка беше наредил книги. Години преди да учреди "Атака" имаше издателство "Жерава", в което издаде книгата си "Бумерангът на злото" /2002г./ – забележителна със своята ксенофобска и преди всичко антисемитска насоченост. Тогавашният държавен глава се застоя на това сидерово щандче и си взе книгата. Той дори се похвали, че познава добре творчеството на Сидеров. Този факт е отбелязан от пресата по онова време. Не държавният глава, историкът Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в, както обича да се определя не каза нито дума, не написа нито ред за тази срамна за България книга. В този период обаче подписа указ 9 март да се отбелязва официално като ден за спасяването на българските евреи.

Тръгнал е по пътя на Петър Стоянов, общо взето може да се каже това, счита Бабикян, припомняйки изказването на Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в по време на втория му мандат, че никога няма да стане отново депутат, както направи предшественикът му и после напусна НС. Знаем в какво състояние е СДС. Неговият подход тогава също помогна за драматичното състояние на първата демократична сила в страната след 10 ноември 1989 г. Сега Първанов се е засилил да повтори тази грешка. Партиите на прехода в България не са много. Не става въпрос кой ги харесва или не. Партиите бяха БСП, СДС, ДПС. От тях процентът на разпад и роене настана в СДС, колкото и да е монолитна, такъв процес тече и в ДПС. Не можем да си скрием главата в пясъка. Очевидно това е политически проблем, който го има и в БСП, която трябва да изясни своя курс на поведение, иначе със старите гуми от прехода няма да може да кара по новия асфалт, е категоричното мнение на известния експерт.

Последвайте канала на

1588 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
коко

2012.04.02 | 21:35

4
бе не си става първанов и тва е

2012.04.02 | 21:34

3
Миризлив изрод си е агент Гоце. Всички го знаят !
e

2012.04.02 | 21:34

2
Дойде време да вземе и отношение "Алкохолната Гръмотевица"-Румен Петков относно НЕПОЗНАВАНЕТО СИ С БОРИСОВ.Българи да знаете,че сега НАЙ-УСЪРДНО ви че предлагат АБВ билети за спектала на Триглавия змей,в което сегашните режисьори са такива като Борисов.Първанов,Петков,Доган.Дори Сергей Станишев не е много в "Час" за "ПОСТАНОВКИТЕ на Кримирежисьорите и "Цялостния Сценарии".
never again

2012.04.02 | 21:33

1
И с Първанов ,и без Първанов , БСП са пътници. Съвсем скоро ще ги сполети участта на СДС - да се чудят- ще ли прескочат четирите процента ,или не.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини