Депутатите продължават да обсъждат и гласуват Законопроекта за държавния бюджет за 2020 година

  • 05 декември 2019 06:39

  • 633
  • 1
Депутатите продължават да обсъждат и гласуват Законопроекта за държавния бюджет за 2020 година
© Novini.bg

Днес в пленарната зала ще бъдат разгледани спорните текстове за регламентацията на местата за краткосрочно отдаване под наем и изненадващото решение за видеонаблюдение във всички акцизни складове. Те са част от преходните и заключителните разпоредби на държавния бюджет за догодина. 

Вчера депутатите започнаха работа по финансовата рамка за 2020-а, която е изчислена при прогнозиран ръст на икономиката от 3,3 на сто.

Менда Стоянова: Бюджет 2020 ще е пица с пармезан и шунка

Бюджетните заплати ще бъдат увеличени догодина с 10 %, ако бъдат одобрени бюджетните текстове, които ще бъдат разгледани на второ четене в пленарната зала. Обезщетенията за отглеждане на деца за бедните семейства и за хората с увреждания също са част от финансовата рамка за 2020 година. Очаква се те да останат на тазгодишните си нива, както вчера се случи с майчинството през втората година - 380 лева, въпреки аргументите на опозицията.

Догодина е предвидена възможност за изтегляне на нов дълг от малко над 2 милиарда лева, включително и чрез емисия на външните пазари. Това обаче няма да се отрази негативно на общата задлъжнялост на страната ни, твърдят управляващите.

Най-спорните текстове са в преходните и заключителни разпоредби, например - след като в данъчните закони беше записано, че само акцизните складове за петролни продукти трябва да имат видеонаблюдение, изненадващо мярката ще бъде разширена и за складовете за алкохол и цигари.

Депутатите приеха рамката на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г.

При дебатите в ресорната комисия, която Менда Стоянова от ГЕРБ оглавява, беше решено местата за краткосрочно отдаване под наем да подлежат на регистрация, а не на категоризация. Въпреки това бяха запазени текстовете, според които ако бъде установено нарушение, онлайн платформи могат да се окажат недостъпни от България за 14 или 30 дни.

Последвайте канала на

Novini.bg
633 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
240 хай дука ни докараха до тука

2019.12.05 | 08:18

1

Господ да ги "поживи"!
Ако може и преди Коледа.

Добави коментар

Водещи новини