Горанов: Очаквам неизпълнение на приходите в бюджета за тази година с 0.2%

  • 04 декември 2019 16:19

  • 455
  • 4
Горанов: Очаквам неизпълнение на приходите в бюджета за тази година с 0.2%
© Булфото (архив)

Нашите очаквания към днешна дата са в държавния бюджет за 2019 г. да постъпят с 53,8 млн. лева по-малко или неизпълнение с 0,2 процента.

Това каза министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва по време на дебатите по рамката на държавния бюджет на Република България за 2020 г. Той обаче увери, че текущата статистика за изпълнение на бюджета дава определена гъвкавост по отношение на разходната част на бюджета. Горанов посочи, че за следващата година бюджетът е планиран по същия консервативен начин и очаква да бъде наваксано неизпълнението от тази година. Преизпълнение на приходите няма, има изпълнение на приходите, коментира министърът по повод аргументите на БСП за по-голяма разходна част за догодина. Всички предложения, които сте направили водят по наши оценки - може да бъркаме, но все пак в Министерство на финансите работят по-добри експерти отколкото в различни партийни централи - до 4,5 млрд. лв. дефицит спрямо консолидираната фискална програма, посочи той. По думите му 4,5 млрд. лв. е разминаването между приходите и разходите, ако всички предложения на левицата бъдат инкорпорирани в член първи на бюджета.

Очаква се превишение на приходите над разходите с 1072,2 млн. лв.

Румен Гечев /"БСП за България"/ поиска министърът да обясни защо БВП расте с по около милиард и половина повече от прогнозата, а бюджетните приходи са същите или намаляват. Второ - излиза една голяма лъжа, какви са тези фискални резерви, които растат, откъде идват, коментира той. Не позволявайте на министрите да правят оценки за партийни централи, защото в партийни централи има доктори, има професори от БАН, а те разбират повече от вашите експерти, добави Гечев.
Министър Горанов го репликира, че не приема МФ да бъде асоциирано с думата "лъжа". Той посочи, че е представил държавна финансова статистика, която се извършва не само от МФ, но и от НСИ.

Горанов обясни какво ще се случи при най-лошия сценарий за икономиката ни

Преди това от левицата развиха предложенията си за промени в приходната и разходната част. БСП прави предложения за реформи през бюджета, коментира Димитър Данчев от групата на социалистите. Колегата му Румен Гечев критикува ГЕРБ, че нямат бюджетна политика. Има бюджет, има изразен счетоводен подход, но политика няма, коментира той и отбеляза, че БСП предлага алтернатива. Няма страна, която да е станала развита, без прогресивно данъчно облагане, посочи той. Според Гечев няма никакви политически вътрешни или външни причини, които да задължават България да поддържа еднаква ставка на ДДС за всички стоки и услуги, с изключение на туризма.

БТА
455 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Най добре е

2019.12.04 | 17:43

4

да дадете на БСП и ДПС да правят бюджета. Три национални катастрофи! Един долар- 3 000 лева! Ползвайте услугите на финансовият специалист Румен Гечев!

степан

2019.12.04 | 17:28

3

Плю 20 милиона не събрани от НАП

Бббб

2019.12.04 | 16:47

2

А приходите за твоя джоб какви ще са. Много си нагъл. Но и на теб ще ти дойде времето дано да заживееш с 250 лв на месец

2019.12.04 | 16:37

1

повярвах ти веднага

Добави коментар

Водещи новини