Донесоха ли промяна изборите през 2019 година?

  • 27 декември 2019 11:09

  • 1138
  • 5
Донесоха ли промяна изборите през 2019 година?
© Булфото (архив)

2019 г. се очерта като годината на изборите - европейски вот през май и кметските избори през октомври. Както обичаме да казваме - българинът се интересува най-много от политика и футбол. Така 2019 г. беше наститена с много политически страсти. Вижте обобщение за победите и загубите на партийните играчи, припомнете си и какво губи или спечели обикновения избирател.

ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ:

Предизборната кампания за евровота беше изключително напрегната. Напрежението се изостри със скандала Апартаментгейт. Съмненията към ГЕРБ наложиха влагането на повече усилия от страна на партията за привличане на симпатизанти. БСП пък "дишаха във врата" на управляващите до последния момент. Социалистите бяха твърдо убедени, че могат да повторят успеха си от президентските избори и да станат първа политическа сила за евровота.

Преди ключовите избори пък "Малката коалиция" се разпадна. След серия от скандали между НФСБ, ВМРО и "АТАКА", партиите решиха да се явят самостоятелно. В битката за място в Европарламента ВМРО се коалира с БНД, НФСБ пък сформира коалиция "Патриоти за Валери Симеонов - НФСБ И СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА. От трите формации само ВМРО успя да спечели място в Европарламента.

А в крайна сметка ГЕРБ отново излезе начело с 6 депутати. Общо гласувалите за партията са 31,07%. БСП спечели 24,26% от вота на избирателите и вкара  петима евродепутати. ДПС спечели три места в Европарламента. ВМРО - двама и Демократична България - един, Радан Кънев. Така общо избраните евродепутати от България са 17.

МЕСТНИ ИЗБОРИ

След европейските избори партиите хвърлиха целия си ресурс в подготовката за месните избори. Погледите отново бяха приковани към ГЕРБ след раздялата си с "машината за правене на избори" Цветан Цветанов. Доскорошният втори в ГЕРБ напусна ръководните постове заради Апартаментгейт. Това наложи премиерът Бойко Борисов и лидер на партията да се включи по-активно в срещите със симпатизанти. Трудностите при ГЕРБ се усетиха и партията загуби някои от областните градове като Перник и Благоевград. Завръзката беше в София, където ГЕРБ не успя да спечели на първи тур и отиде на балотаж. Йорданка Фандъкова и Мая Манолова се впуснаха в ожесточена битка, като тонът се изостри рязко. В столицата се стигна до балотаж, като  ГЕРБ успя да спечели с малка разлика. Демократична България пък направи пробив в София, където има осем районни кметове. БСП пък успя да измъкне район "Изгрев" от ГЕРБ.

ГЕРБ след местния вот: Отново доказахме, че имаме най-добрите кметове

Иначе равносметката от местните избори е следната: 17 областни града ще се управляват от ГЕРБ, които на места се коалираха със СДС, БСП взе четири, ДПС пък успя да удържи Кърджали. Партията също отчете отстъпление в някои места като Хитрино. Кметовете на бившия Реформаторски блок Георг Спартански и Йордан Йорданов съответно в Плевен и Добрич взеха нов мандат. На тези избори имаше и много независими кандидати.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1138 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2019.12.27 | 16:17

5

Че кой иска промяна!? Вървим в правилната посока

????

2019.12.27 | 13:27

4

Да,донесоха ПРОМЯНА,"партийната" ЛАПАЧКА от 1 лев стана на 8 лева!?

2019.12.27 | 12:26

3

ГЕРБ ПОЧТИ ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ ТОВА Е ПРОМЯНАТА, НО ЕДВА ЛИ Е ДОБРА.

Иво

2019.12.27 | 12:12

2

Тиквун е разцепил маршафите :)

НЕ

2019.12.27 | 11:55

1

ПАК САМО ПРЕСТЪПНИЦИ КАТО, ТИКВАТА и ПРАСЕТО -ПЕЕ_ВСКИ , НИ КРАДАТ БЕЗНАКАЗАНО. ТОЗИ САЙТ СА СЪЩО СЪУЧАСТНИЦИ НА МАФИЯТА.

Добави коментар

Водещи новини