Петър Витанов: Политиката на ЕС към източните съседи е силно неглижирана

  • 29 ноември 2019 17:16

  • 402
  • 4
Петър Витанов: Политиката на ЕС към източните съседи е силно неглижирана
© Булфото (архив)

"Политиката на ЕС към източните съседи като цяло е декларирана като политика с висок приоритет, от друга страна – е силно подценявана и неглижирана. Било заради проблемните точки в отделните страни, в отношенията между тях или с ЕС. Неглижирана и заради това, че ЕС беше изправен пред множество вътрешни и външни предизвикателства (финансовата и дългова криза, бежанската криза, Брекзит, засилването на популизма и евроскептицизма) през последните 10 г. Въпросът е дали едно такова обръщане на ЕС към себе си и оставянето на всичко останало на заден план, включително развитието на Източното партньорство, е уместно в динамичния свят, в който живеем?".

Това заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее по време на организирана от него конференция "Кавказки пленници: Източното партньорство на ЕС - политика на приобщаване или инструмент на сдържане", съобщиха от Делегацията на българските социалисти е ЕП. Съорганизатор на събитието е Институтът за икономика и международни отношения.

Форумът бе открит от вицепрезидента Илияна Йотова: „На десетата година от началото на инициативата „Източно партньорство“ резултатите не са задоволителни. Равносметката: прекалено много амбиции, а прекалено малко резултати. Европейският съюз не успя да запълни инициативата с необходимото съдържание."

Илияна Йотова: Инициативата за Източното партньорство на ЕС трябва да продължава

Вицепрезидентът призова за по-активната роля на България в инициативата „Източно партньорство“. По думите й, географското положение на страната ни, както и позицията ѝ в ЕС, въоръжава българските политици с идеи за участие в дискусиите за бъдещето на инициативата.

„Очаквам най-накрая да чуя консолидирана българска позиция по темата, да видя повече обществени дискусии“, посочи вицепрезидентът и подчерта, че в никакъв случай не бива да се противопоставят „Източното партньорство“ и евроинтеграцията на Западните Балкани.



Заместник-председателят на 44-тото НС Кристиан Вигенин направи основен преглед на постигнатото от ЕС в политиката му към Източните съседи и очерта възможните перспективи за развитието ѝ. Той подчерта, че прогресът в рамките на по-засилено сътрудничество между страните от Кавказ с ЕС са обусловени за съжаление от проблемите, което прави перспективите по отношение на диалога по-трудно видими. "Съюзът се очерта като "мека сила" в региона. Той е ценен с експертизата си, но трябва да се наблегне и върху повишаване на нивото на прагматичност в отношенията с Източните съседи като цяло.", акцентира Вигенин.

Участие в дискусията взеха народни представители, дипломати, представители на академичните и научни среди, неправителствени организации, експерти, журналисти.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
402 4

Коментари 4

Добави коментар

2019.11.29 | 18:01

4

СИЛНО КРАДЛИВ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ РУСКИ ПЕДЕР.АСТ

Събрали се

2019.11.29 | 17:56

3

комуняги недоносени и от приказка на приказка пак се осрали.

2019.11.29 | 17:47

2

... и някакъв кретен мазник на снимката

2019.11.29 | 17:33

1

Каква е тая дума "неглижирам" бе тъпа.нари? от къде я съчинихте? такава дума в свещенния български език не съществува!
Бълтарската дума е ПРЕНЕБРЕГВАМ!

....да "неглижирам" на майка ви мръсната пут.ка!

Добави коментар

Водещи новини