Парламентът прие на първо четене промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти

  • 28 ноември 2019 14:23

  • 360
  • 0
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти
© Булфото (архив)

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти с 87 гласа "за", 10 - "против" и 16 "въздържал се".

С текстовете от закона в българското законодателство се въвеждат разпоредбите на европейска директива относно методите за изчисляване на задълженията по отношение на запасите и се предлага промяна в периода, в който задължените лица трябва да създават и поддържат индивидуално определените им нива на запаси. Предложена е възможност за по-гъвкава промяна от вид запас в друг вид запас по закона, с което от вносителите считат, че се създава по-рационална възможност за изпълнение на задълженията.

Парламентът прие окончателно напълно нов Закон за марките и географските означения

Рамадан Аталай от ДПС апелира текстовете да бъдат приети на първо четене заради опасност от европейски санкции. По думите му транспонирането на директивата в българското законодателство, е трябвало да стане още през октомври тази година. Аталай заяви, че има "ред безсмислици" в така предложените текстове.

"От този законопроект са недоволни, както вносителите, така и тези, които трябва да създадат онези 90-дневни запаси, които са необходими при тежки извънредни ситуации за България. Притеснително е нововъведението, за което трябва веднага Министерски съвет да изиска дерогация за битума. Иначе магистралите, които ще ги строим, ще се окаже, че са двойно по-скъпи отколкото са сега. Особено изискванията и предложенията за замяна на запаса на един вид гориво с друг вид, който предлагаме в момента на производителите и те имат претенции в тази насока", посочи Аталай.

Правителството ще разгледа утре промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти

Той бе категоричен, че въпреки рискът от европейски санкции, не трябва народните представители да бъдат принудени да приемат такива "недомислици". По думите му така се създава опасност да се повиши цената на горивата и на техните деривати.

Аталай предложи създаването на работна група, начело с председателя на Държавния резерв, която да работи по текстовете от законопроекта.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
360 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини