Опитите за атаки срещу НАП не са спирали

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова представи предприетите мерки в системата на НАП, по време на заседанието на временната комисия за хакването на НАП.

По думите й заложени са по-конкретни правила за доспъп, като защитна стена, реализирана на основата на защитен код, преконфигурирани са връзките на сървърите на базата данни, постигната е устойчивост на връзките чрез тяхното дублиране.
Внедрен е процес на периодично архивиране на приложните сървъри с цел възстановяването им, ако има атака или сврив, заяви изпълнителният директор на НАП.

Изслушват ръководството на Комисията за защита на личните данни за теча от НАП

По думите й предстои и да се въведе двуфакторна идентификация на служителите на НАП.

Тя съобщи, че опитите за атаки срещу НАП продължават и до ден днешен, но те са успешно предотвратявани с новите мерки, които са въведени.

В един ден е имало хиляди опити за хакерски атаки, но те са били предотвратени, каза Димитрова, като уточни, че е имало няколко дни с по-интензивни атаки.

Електронните услуги, които предоставяме са от изключително значение за приходите в бюджета. Те правят по-лесно декларирането и плащането на данъците. Отчитаме рекорден ръст на приходите. 2 милиарда и половина повече приходи са събрани спрямо предходната година, каза Галя Димитрова.

Главният секретар на Министерството на финансите Таня Георгиева увери, че приоритет на финансовото ведомство е поддържането и усъвършенстването на АйТи системите не само на НАП, но и на Агенция "Митници". "Каквото е необходимо, от наша гледна точка, ще го подсигурим", заяви Георгиева.

Коментари

  1. 2019.11.21 | 17:02

    Леле! Открили са ежедневното архивиране! Що не го патентоват? Ааааа, защото хората го ползват от 60 години.... Е, не са закъснели мно'о, нали?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет