СДС: Предложението за болничните е унизително

  • 15 ноември 2019 15:02

  • 854
  • 3
СДС: Предложението за болничните е унизително
© Novini.bg

СДС не приема за справедлива идеята да не се заплаща първия ден от болничните на работещите. Това се посочва в позиция на партията.

"Според нас това е на първо място унизително към огромния брой българи, които не получават фалшиви болнични. Предлаганата мярка ги прави измамници по подразбиране, което е недопустимо в едно солидарно и справедливо общество. Каква е логиката, когато не можеш да се справиш със симулантите, да наказваш наистина болните, които трябва да се лекуват и имат нужда от средства? На второ място, предложението да не се заплаща първия ден от болничния ощетява всеки, който добросъвестно си плаща осигуровките, защото той с вноските, които прави ежемесечно, покрива и периодите, в които е в болничен?", посочват от СДС.

Управляващите се разбраха за 250 лева минимална пенсия, първият ден от болничните няма да се заплаща

"СДС от години отстоява позицията си, че също толкова несправедливо е, да се товарят и работодателите. Тази мярка беше приета като временна през 2010 г., по време на кризата, но се превърна в постоянна. Тя трябва бъде отменена и болничните да се плащат изцяло от НОИ. На трето място възниква въпросът – докога в България ще се дават болнични единствено по усмотрение на личния или лекуващия лекар, без да е ясно за кое заболяване колко дни се полагат? Трябва да има точен регламент и точна система за контрол", добавят "сините".

"Призоваваме Съвета на управляващата коалиция сериозно да преосмисли това си предложение и да го оттегли, защото е несправедливо, недалновидно и води до ненужно социално напрежение", се посоча още в позицията на СДС.

Горанов: Предложението за болничните е на управляващата коалиция

Последвайте канала на

Novini.bg
854 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Мнение

2019.11.18 | 10:52

3

Държавата НЕ може да свърши работата на работодателя ! Но и самите работодатели търсят в грешна посока . Нима ако дойде някой болен на работа , и им изпозарази останалите работници , не отидоха ли всичките "графици по дяволите" . Но пък Държавата може да помисли в друга посока ... щекотливо решение , но трябва да ... примерно , така наречените джи-пи-та , да не издават болничен на работник , а това да се прехвърли на "Спешен кабинет" . Е , ще трябва и доста да се увеличи и капацитета и ресурса на спешните , също и надзора им , това си е направо реформа в здравеопазването , на така хем управляващите ще могат да представят че са направили реформа някаква , хем ще има ефект някакъв !

2019.11.15 | 16:01

2

АБСОЛЮТНО ВЯРНО.

Наглост!!!

2019.11.15 | 15:51

1

Абсолютна наглос, а и нуждаещите се от болничен, за да не бъдат наказани така, трябва да ходят болни на работа. Кой печели от това?

Добави коментар

Водещи новини