Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България пред правителството на Намибия

  • 13 ноември 2019 20:40

  • 415
  • 2
Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България пред правителството на Намибия
© Пресцентър МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на представи възможностите за бизнес между Намибия и България пред представители на правителството на африканската страна.

В рамките на своето двудневно официално посещение и след срещите си с президента Хаге Готфрид Гейнгоб и министър-председателя Сара Кугуингелуа, българският първи дипломат проведе обстойни консултации със своя колега - вицепремиера и министър на международните отношения и сътрудничеството г-жа Нетумбо Нанди-Ндаитва, в които се включиха от намибийски страна още министърът на финансите, на околната среда и туризма, на икономическото планиране, зам.-министърът на висшето образование, обучението и иновациите, зам.-министърът на вътрешните работи и миграцията.

Президентът на Намибия покани българския бизнес да инвестира в страната му

"Голяма чест за мен е да съм първият външен министър на България, посетил вашата страна. Земеделието, хранителната промишленост и фармацевтичната индустрия, включително производството на лекарства за ветеринарната медицина, са сред секторите, в които може да си партнираме”, каза Захариева. Тя изтъкна, че отношенията ни имат потенциал и в енергетиката - тъй като България вече е натрупала голяма експертиза във възобновяемите енергийни източници, които Намибия също има планове за експлоатира ефективно.

"Може да ви предадем нашия опит във финансирането на стартиращи бизнес компании и в иновациите. Предлагаме много добро висше образование по информационни технологии и аграрно инженерство. Необходимо е да се фокусираме върху професиите, от които бизнесът се нуждае. Нашият бизнес е отворен за сътрудничество и би се съгласил да вземе на стаж младежи от вашите държави като МВнР може да съдейства за издаване на краткосрочни визи за обмяна на опит и стажове”, изтъкна българският вицепремиер.

"По време на нашата борба за самоопределение и независимост вие ни оказахте незабравима помощ - България обучи в своите университети редица представители на нашето освободително движение, които сега заемат ръководни постове в държавното управление или в частния бизнес - каза вицепремиерът и външен министър на Намибия г-жа Нетумбо Нанди-Ндаитва. - Днес в Южноафриканската общност за развитие (SADC), състояща се от 16 държави, ние представляваме пазар от 190 милиона души, който би бил интересен за българския бизнес. Очаквам ръст на търговията и ваши бизнесмени да посетят страната, специално за България визи се издават вече при пристигане в Намибия, за да могат всички ваши съграждани да бъдат максимално улеснени.” Намибийският вицепремиер изтъкна, че очаква ръст на туристите от България и конкретни стъпки за инвестиции в селското стопанство, минната индустрия, както и проучване на българския опит в подобряването на услугите в сферата на туризма.

"Миналата седмица стартирахме програма за финансиране на млади предприемачи с помощта на частния бизнес и ще се радваме да проучим опита на България във финансирането на старт-ап компании”, каза и министърът на финансите Кале Шлетвайн.

По информация на българското Министерство на образованието и науката у нас в момента се обучава само един български студент от Намибия, а вицепремиерът и външен министър на Намибия разкри кой е той - нейният син. Тя изяви желание повече младежи да го последват и да възстановят една традиция, благодарение на която България днес има много свои приятели в държавната администрация и частния бизнес на Намибия, които са учили у нас.

Българската страна връчи финализиран проект на меморандум за сътрудничество в културата, а намибийската - споразумение за обмен в образованието. Двете страни постигнаха съгласие и за сключване на рамковото споразумение за секторно сътрудничество.

Последвайте канала на

Novini.bg
415 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
зелен фасул

2019.11.14 | 05:40

2

КАТЕ,ДА БЕШЕ СИ ОБЛЯКЛА ПИЖАМАТА. ТАЯ БАБЕШКА РОКЛЯ РАЗВИСЕНА И С НЕПОДХОДЯЩ ЦВАТ ДА Я ИЗХВЪРЛИШ ОТ ГАРДЕРОБА СИ! ГОСПОЖАТА ДО ТЕБ Е ПО-ДОБРЕ ОБЛЕЧЕНА.

Отвратен от нея

2019.11.13 | 23:32

1

Чакаме те с нетърпение и в Борунди. И да смениш костюмчето

Добави коментар

Водещи новини