Променя се методиката за изчисление на таксите по железопътната инфраструктура

  • 13 ноември 2019 17:15

  • 434
  • 0
Променя се методиката за изчисление на таксите по железопътната инфраструктура
© Булфото

С постановление на Министерския съвет се променя Методиката за изчисляване на инфраструктурните такси, събирани от управителя на железопътната инфраструктура, приета с ПМС № 92 от 4 май 2012 г. (обн., ДВ, бр. 36 от 2012 г.), съобщиха от правителствената пресслужба.

С предложените промени таксата за достъп и използване на железопътната инфраструктура ще съдържа два компонента - към момента съществуващата такса за преминаване и такса за използване на електрозахранващо оборудване за задвижваща електроенергия. Същевременно от ценообразуващите елементи по Методиката на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) са извадени преките разходи за контактна мрежа, включени в пакета за минимален достъп. Също така се въвежда и формула за изчисляване на таксата за използване на електрозахранващо оборудване за задвижваща електроенергия.

Преобразуват „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД и „БДЖ - Товарни превози“ ЕООД в ЕАД

По този начин се спазват разпоредбите на Директива 2012/34/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 21 ноември 2012 година за създаване на единно европейско железопътно пространство и Регламент за изпълнение (ЕС) 2015/909 на Комисията от 12 юни 2015 г. относно реда и условията за изчисляване на преките разходи, направени вследствие на извършването на влаковата услуга.

БДЖ въвежда в пробна експлоатация системата за онлайн продажба на билети

Последвайте канала на

Novini.bg
434 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини