И комисията по околната среда и водите прие проекта за държавен бюджет

  • 07 ноември 2019 16:51

  • 238
  • 0
И комисията по околната среда и водите прие проекта за държавен бюджет
© Novini.bg

Парламентарната комисия по околната среда и водите прие на първо четене проекта за държавен бюджет, предложен от Министерския съвет с 12 гласа "за". Седем народни представители бяха против.

Министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе посочи, че за опазване и ползване на компонентите на околната среда в бюджета са заделени 26,8 млн. лв. За оценка, управление и опазване на водите са предвидени 6,9 млн.лв., като средствата са насочени за предотвратяване и намаляване на въздействието от човека върху повърхностните и подземните води. За управление на отпадъците и опазване на почвите са заделени 3,4 млн. лв., каза министърът и допълни, че целта е увеличаване на количеството рециклиране и уползотворяване на отпадъците и подготовка за преход към кръгова икономика. За намаляване на вредните емисии и повишаване на качеството на атмосферния въздух в бюджета има 1,8 млн. лв., а за съхраняване, укрепване и възстановяване на екосистеми и местообитания са отделени 9,1 млн.лв.

Бюджетът за поддържането на националната система за мониторинг на околната среда и обезпечаване на информираността е 10,3 млн. лв., а средствата за Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ са на стойност 63,9 млн.лв. От тези пари най-големият сектор е секторът "Води" с 39 млн.лв., за сектора "Управление на отпадъците" са планирани 18,5 лв., като сред приоритетите са довършването на депата за твърди битови отпадъци, рекултивация на стари общински депа и екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност.

По Оперативна програма "Околна среда" /ОПОС/ през 2020 г. са предвидени дейности на обща стойност 404,5 млн. лв., каза Димов и посочи, че в сферата на водите ще бъдат насочени 191,4 млн. лв., в сферата на отпадъците - 98,1 млн. лв., а за приоритетна ос "НАТУРА 2000 - биоразнообразие" - 15,7 млн. лв. За превенция и управление на риска от наводнения и свлачища има 29 млн. лв., а за подобряване на качеството на въздуха - 62 млн. лв.

За рекултивацията на депа ще има средства и в ОПОС и в ПУДООС, като условията ще бъдат едни и същи, каза министър Димов в отговор на депутатски въпрос. Той посочи, че се очаква тази или следващата седмица да бъдат официално обявени условията за рекултивация на депа по програма ОПОС. С ресурса, който е насочен за тази дейност в ОПОС и ПУДООС, МОСВ ще покрие необходимостта от средства за всички депа, които са в наказателната процедура срещу страната, каза още Димов.

Последвайте канала на

БТА
238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини