Парламентът възложи на Сметната палата да направи одит в БНР 

  • 27 септември 2019 11:53

  • 273
  • 0
Парламентът възложи на Сметната палата да направи одит в БНР 
© Novini.bg

Народното събрание възложи на Сметната палата /СП/ да извърши одит за съответствие при финансовото управление на Българското национално радио за периода 1 януари 2017 г. до 30 септември 2019 г. "За" бяха 116 депутати, един народен представител се въздържа.

Проверката е предложена от ПГ на ГЕРБ, след като миналата седмица за това се обяви премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Срокът за внасяне в Народното събрание на окончателния доклад на Сметната палата е 31 януари догодина.

Въпреки, че подкрепиха одита, ГЕРБ и БСП влязоха в спор.

Началото постави Антон Кутев от левицата като отбеляза, че СП би трябвало до 1 януари 2019 г вече да е направила проверка. Проблемът е дали средствата се изразходват целесъобразно, а не законосъобразно, подчерта той. Според него Законът за радиото и телевизията не работи, а създаването на фонд "Радио и телевизия" може да осигури контрола върху целесъобразното харчене на парите в БНР и БНТ.

Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в от ГЕРБ разясни, че одитната институция има план, по който извършва одити, по него БНР не е проверявано за периода, за който е проверката,назначена от парламента. НС има право да възлага извънредни одити какъвто е случаят, подчерта депутатът. От ГЕРБ призоваха темата да не се политизира.

Няма как да не се политизира, след като миналата седмица от трибуната премиерът обяви, че ГЕРБ ще подкрепи анкетна комисия, предложена от БСП, но при условие, че има и одит на Сметната палата в БНР, отговори социалистът Драгимир Стойнев.

Колегата му Иван Ченчев обърна внимание, че през 2015 г. има възложен одит за съответствие в националното радио за 2013-14г., но до днес докладът не е публикуван. Искаме да го видим, обяви представителят на БСП. Ченчев подчерта също, че генералните директори и на БНТ, и на БНР са казали, че фонд "радио и телевизия" им е необходим, даже животоспасяващ. Двайсет години този въпрос стои нерешен, да го решим, призова Ченчев.

Основният мотив за одита е, че БНР е натрупало дефицит около 4 млн.лв и това е тенденция, коментира Председателят на временната анкетна комисия Тома БиковТома БиковТома Биков e български политик, роден на 10 октомври 1980 г. в Бургас. Завършва актьорство за/ГЕРБ/. По думите му, идеята е докладът на СП впоследствие да помогне за промяна на Закона за радиото и телевизията. Да спрем да разглеждаме БНР и БНТ като държавни предприятия и да гарантираме финансовата независимост на тези медии, настоя Биков.

Последвайте канала на

БТА
273 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини