Парламентът прие изцяло нов Закон за публичните предприятия на второ четене

  • 26 септември 2019 11:46

  • 305
  • 0
Парламентът прие изцяло нов Закон за публичните предприятия на второ четене
© Novini.bg

Парламентът прие изцяло нов Закон публичните предприятия на второ четене. Той урежда начина за определяне и публично оповестяване на държавна политика в областта на публичните предприятия, въвеждането на стандарти за добро корпоративно управление на публичните предприятия, както и задълженията за оповестяване и прозрачност на дейността на публичните предприятия и органите им за управление.

Съгласно закона държавната политика по отношение на тези предприятия се определя от Министерски съвет, а общинските политики от общинските съвети. Съгласно текстовете на публичните предприятия може да бъдат възлагани задължения за извършване на обществена услуга или за изпълнение на цели на публичната политика. Министерският съвет одобрява политика за участието на държавата в публичните предприятия. Политиката трябва да съдържа обосновка на причините държавата да притежава публичните предприятия и целите, които си поставя това участие.

Политиката за участието на държавата в публичните предприятия се разработва от Агенцията за публичните предприятия и контрол в струдничество с органите, упражняващи правата на държавата в предприятията и другите държавни органпизации, участващи в нейното осъществуване. Агенцията за публичните предприятия и контрол изпълнява функциите на звено, което осъществява координацията на държавната политика по отношение на публичните предприятия, наблюдава и докадва на Министерски съвет на Агенцията за нейното изпълнение.

За членове на изпълнителния съвет на Агенцията се назвачават лица с висше образование, магистър, с минимум 10 години професисонален опит в областта на финансите, държавното управление или реалния сектор на икономиката, от които най-малко три години на ръководна длъжност. Дебат се заформи около текста, касаещ счетоводството на публичните предприятия. Съгласно текстовете счетоводството им се извършва в съответствие със Закона за счетоводството.

Публичните предприятия трябва да съставят финансовите си отчети на базата на Националните счетоводни стандарти или на Международните счетоводни стандарти в съотвествие с изискванията на Закона за счетоводството.

Последвайте канала на

Novini.bg
305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини