КНСБ: Парламентът отказа на работниците правото да контролират дружествата, в които работят

  • 19 септември 2019 11:56

  • 825
  • 1
КНСБ: Парламентът отказа на работниците правото да контролират дружествата, в които работят
© Булфото (архив)

Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ осъжда остро вчерашното решение на парламентарната икономическа комисия да отхвърли предложенията на синдиката за текста на чл. 21 от проекта на Закон за публичните предприятия, съобщиха от синдиката. Според КНСБ с това решение Народното събрание на практика е отказало на работниците правото им да контролират публичните компании.

Участието на представителите на работниците и служителите в управлението на публичните предприятия, както в Надзорния съвет на новата Агенция за публичните предприятия и контрол, е част от препоръките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие към междуведомствена работна група, която разработи проекта на нормативен акт. Мярката е част и от Плана за действие на българското правителство за мерки в отговор на намеренията на Република България за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз, добавиха от синдиката.

Преди разглеждането му в парламента, проектозаконът е бил разгледан в Националния съвет за тристранно сътрудничество, който е обсъдил и е приел принципите, залегнали в него, включително и участието на хората на труда в управлението на държавните предприятия, припомниха от КНСБ.

Погазването на принципа, че работниците не могат да контролират компаниите, в които се трудят, означава отказ от прозрачност, което създава рискове за злоупотреби с и без това ограничения публичен ресурс, допълват от синдиката.

От КНСБ настояват парламентът да се съобрази с предложенията им и да промени закона, така че работниците и служителите да бъдат представени както в управленските органи на публичните предприятия, така и в Надзорния съвет на новата Агенция.

"Отхвърлянето на тези текстове би означавало социално напрежение във важни сфери от икономиката с негативен ефект върху ключови региони от страната", пишат още от синдиката.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
825 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.09.19 | 12:11

1

Честита демокрация трудещи се!

Добави коментар

Водещи новини