НСТС обсъди проект за промени в правилника за медицинската експертиза

  • 18 септември 2019 17:18

  • 489
  • 0
НСТС обсъди проект за промени в правилника за медицинската експертиза
© Novini.bg

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проект за промени в Правилника за устройство и организация на работата на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинската експертиза, внесен от министъра на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през. АИКБ и КТ "Подкрепа" се въздържаха от подкрепа, съобщи председателят на НСТС вицепремиерът Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и.

Николова обобщи, че социалните партньори са дали положителна оценка за усилията на министерството за създаване на единна информационна система в областта на медицинската експертиза, както и за административните облекчения, които се правят в промените в правилника. Според тях обаче има необходимост от реформа в системата на ТЕЛК.

С промените се систематизира цялата информация, свързана с медицинската експертиза в единна информационна база данни, която ще осигури необходимата прозрачност на процеса и достъпност на контролните органи, каза заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева при представянето на последните изменения в проекта за промени на правилника.

Друг очакван ефект е осигуряване на свързаност на цялата налична медицинска информация за пациента, като по този начин всички медицински данни за него от последните 12 месеца могат да бъдат ползвани за целите на медицинската експертиза.
В правилника се правят промени, които имат за цел да улеснят както хората с увреждания, така и органите на експертизата и контролните органи, каза заместник-министърът. В полза на хората с увреждания е това, че се дава възможност за подаване на заявлението декларация за явяване на ТЕЛК от упълномощено лице или чрез лицензиран пощенски оператор, даване на възможност за избор от хората как да получават експертните решения.

Предвижда се НЕЛК да не връща случаи за ново гледане от ТЕЛК, а да се произнесе с експертно решение, когато ТЕЛК е определил неправилно процента на трайно намалена работоспособност, вид и степен на увреждане, като в тези случаи НЕЛК се произнася само въз основа на наличната медицинска документация.

В преходните разпоредби се предвижда в срок от 12 месеца на влизането в сила на промените в правилника министърът на здравеопазването да направи оценка на въздействието и да предприеме действия. Ще има и обучения на работещите в системата до края на 2019 година. Определяне на състава на лекарските консултативни комисии за 2020 до 30 ноември 2019 и определяне на поименния състав на ТЕЛК до 1 декември 2019 година е предвидено още с промените. Започналите и неприключилите до 31 декември 2019 процедури по преосвидетелстване ще се довършват по досегашния ред.

Социалното и здравното министерство работят по промени на приложение 1 към наредбата за медицинската експертиза , предстои официално представяне на информационната база данни, съобщи още Жени Начева. С МТСП чрез европейски проект започва първият етап от обучение за въвеждане на ICF системата с експерти, предложени от СЗО. 

Последвайте канала на

БТА
489 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини