Екатерина Захариева: Обединеното кралство остава наш партньор, съюзник и приятел в Европа

Твърдо съм убедена, че каквато и да е развръзката, Брекзит не е краят на нашите отношения и Обединеното кралство остава наш партньор, съюзник и приятел в Европа. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, която заедно с посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс откри в МВнР българско-британска изложба по случай 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Великобритания.

Сътрудничеството по линия на Берлинския процес е още един пример за това близко приятелство, посочи Захариева.

Тя отбеляза също, че през изминалите 12 години, в рамките на ЕС, страните ни сътрудничиха успешно и отстояваха близки позиции в редица сфери - в областта на антитероризма, борбата срещу организираната престъпност, здравеопазването, образованието, сигурността.

Посланик Ема Хопкинс благодари на български език на министър Захариева и на външнополитическото ведомство за домакинството в отбелязването на 140-ата годишнина на двустранните отношения. Британският дипломат определи двустранните връзки като дълбоки и силни. Сътрудничим в много области, включително имаме силни връзки по въпроси на сигурността, по отношение на Западните Балкани, както и като съюзници в НАТО, посочи Хопкинс. Тя изтъкна, че това обаче, която символизира силата на двустранните отношения, са връзките между хората от двете страни.

Експозицията в МВнР, включваща експонати на посолството на Великобритания и Дипломатическия институт към МВнР, представя различни аспекти и исторически моменти от българско-британските отношения.

На откриването първият директор на Британския съвет в София Дейвид Стоукс прочете откъси от пътепис на британската пътешественичка Уинифред Гордън, пътувала по нашите земи по време на Първата световна война.

Събитието, организирано съвместно с британското посолство, е част от серия инициативи, посветени на 140-годишнината на двустранните отношения.

България и Великобритания установяват дипломатически отношения през 1879 година. Лорд Уилям Палгрейв, дипломатически агент и генерален консул, връчва акредитивните си писма на княз Александър Батенберг на 23 юли. България открива дипломатическо агентство в Лондон на 27 септември 1903 г. с първи дипломатически агент Димитър Цоков.

Коментари

 1. 2019.09.19 | 02:07

  Овца..!

 2. 2019.09.18 | 21:32

  Най-тъпия министър до сега .

 3. 2019.09.18 | 21:29

  ДРЪН ДРЪН !! Само да излязат тогава ще видите !

 4. 2019.09.18 | 18:13

  да, остават наши господари. там като пръднат тука герберастите се насират

 5. 2019.09.18 | 18:05

  da e-a i prostata selianka ovco ako velikobritania iska da e priatel sas pederasite shteshe da si ostane pri vas no te ne iskat pederasi i hemafroditi da gi upravliavat.,.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет