Радев: Подкрепата ни за Македония не трябва да е за сметка на историята ни

  • 18 септември 2019 16:58

  • 1479
  • 14
Радев: Подкрепата ни за Македония не трябва да е за сметка на историята ни
© Булфото (архив)

България трябва да подкрепя Северна Македония в европейската ѝ интеграция, но не и за сметка на българската история и идентичност. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на във встъпителните си слова преди срещата си с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония.

Радев благодари на съпредседателите на комисията за положените досега усилия и положителните резултати в изпълнение на Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония. Въпреки това той изрази притеснения във връзка с последната среща на съвместната комисия, която не даде големи резултати.

,,Напредъкът във вашата работа е основен критерий за изпълнението на Договора за добросъседство. Последната среща на комисията буди безпокойство. Темповете на напредък на комисията изостават драстично от развитието на процеса за европейска интеграция на Република Северна Македония. Следващият месец може да се окаже ключов в нашите отношения, защото Съвета на ЕС може да вземе решение за започване на преговори за членство на Република Северна Македония. Ако вие можете да дадете гаранция, че в рамките на оставащия един месец комисията ще реши всички спорни въпроси - събития, личности, корекция на учебници, надписи в музеи, позиция на обществените медии, на паметни плочи, то българското правителство може да продължи с политиката си на безусловна подкрепа на членството на Република Северна Македония в ЕС'', коментира президентът.

,,Ако не можете да дадете такава гаранция, следва правителството да предприеме екстрени мерки за изработване на нова позиция с ясни критерии за защита на българския национален интерес, които да залегнат изрично в преговорната рамка за Република Северна Македония. И с тази позиция следва да бъде запознат и българския парламент. Няма да допуснем нерешени междусъседски проблеми да се внасят в нашето европейско семейство. България ще покаже отговорност за стабилността на ЕС. Не приемам тази интеграция да става за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета'', допълни още държавният глава.

Последвайте канала на

Novini.bg
1479 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Решението

2019.09.19 | 00:11

14

Да, Титово-Коминтерновският антибългарски македонизъм не е исторически, а политически обусловен. Ето защо той може да бъде предифиниран също политически. Подобно на Русия, която се разграничи от конструктивите на отживялата съветско-болшевишка доктрина, РСМ би могла официално да се разграничи от "историческите" конструктиви на отживялата ЮгоКоминтрновска политическа доктрина. И най-естественото и устойчиво решение е, от държава с политически конструиран "македонски" и други етноси РСМ да се самоопредели като модерна държава с обща "македонска" нация на всички граждани, независимо от техния етнически произход. Само тогава тази държава, подобно на Швейцария, няма да влиза в безсмислени исторически спорове и конфликти със съседните й държави.

Избирател

2019.09.18 | 23:38

13

На тоя прост г.ъзолизец няма ли кой от червените всезанйковци да му разясни малко геополитическата история на Балканите и да го успокои, че тя отдавна се определя от единствената останла световна сила САЩ и донякаква степен полусветовната сила Русия!

НИКОЙ няма да пита ЕС и още по малко България за интеграцията на Македония в ЕС! Най малко някой се интересува и за личното мненеие на ушатия п.утколизец на разпраната кофа на Деса!
Сервилниченото на ГУМНЕН ГАДЕВ му спрямо Русия е ненужно, защото въпросът за членството на Македония в ЕС ще бъде решен между Вашингтон и Москва , а не между София, Скопие и Берлин!

Подобно изказване вреди само и на без това обтегнатите двустранните отношения между България и бившата Югославска република!

Анонимен

2019.09.18 | 22:57

12

Цървул

абе

2019.09.18 | 21:19

11

колкото и да го плюем този зелен чорап в случая е ужасно прав. Хитрите сърбомани така лекинко с помоща на Боко ще ни хлъзнат с историята.Но този път завинаги.Сега имаме златен шанс да тропнем и да отсечем и да ги турим на място. Трябваше рамо до рамо с гърците.Като те отсякоха и сърбоманите клекнаха. За съжаление времето ни изтича.Щатите и Меркел
ще кажат на Боко да си трае и той ще проиграе последния златен шанс за БГ.В името на собственото си полит. оцеляване в очите на новите ни господари.Карата трябва да го притисне.Иначе си заплюваме всички жертви последните 130 години.

2019.09.18 | 17:38

4

АБСОЛЮТЕН ТЪПАНАР КАТО ВСИЧКО ОТ ТОТАЛИТАРИЗМА

Анонимен

2019.09.18 | 19:55

10

на всичко отгоре даже и рогат

Топ Хап

2019.09.18 | 19:53

9

Да бе! ЕС и НАТО нас ще чакат да уточним Гоцето българин ли е, северомакедонец ли е, марсианец ли е, що ли? Северна Македония час по-скоро трябва да влезе в ЕС и НАТО, за да не осъмнем някой ден със зелени човечета на югозападната ни граница.

2019.09.18 | 19:14

8

Браво! Няма друг от ръководителите на държавата, който посмя да каже истината. ББ само увърта и шикалкави -слушка и папка!

2019.09.18 | 19:12

7

Ckopia se kazva...makedonia e gretski oblast

Darth_Revan

2019.09.18 | 18:30

6

Говорителя на комунягите пак се опитва да е център на внимание!!!Долу комунягите,долу Говорителя им,дололу и комсомолската секретарка,и селският им електорат!!!

2019.09.18 | 18:00

5

abre g-n radev stiga sas tia gluposti bre nai nepodkrepenata darjava vav evropa shte podkrepia niakoia druga za da vleze vav evropa ha napravete vas da vi podkrepiat pak drugite gi ostavete.

Добави коментар

Водещи новини