Цветан Цветанов учреди „Евро-атлантически център за сигурност“

„Евро-атлантическият център за сигурност“, учреден на 16-ти септември 2019г., е независима неправителствена организация, включваща експерти и професионалисти в различни сфери на сигурността, независимо от партийната им принадлежност, обединени от общите евро-атлантически ценности и идеята за задълбочаване на сътрудничеството в сектор сигурност в региона и транс-атлантическото пространство, съобщиха от центъра.

Според организаторите на центъра от фундаментално значение за сигурността в транс-атлантическото пространство са зачитането на евро-атлантическите демократични ценности, международното право, доверието в международните организации, човешките права, свободата на медиите и върховенството на закона. Те трябва да са в основата на общото дефиниране на заплахите и предизвикателствата пред сигурността, както и на съответните мерки за противодействието им, защото само така имаме шанс да съхраним доверието и единната принципна позиция на съюзниците и партньорите в евро-атлантическото пространство.

В осъществяването на своите цели, центърът ще работи с всички институции, политически партии и граждански организации в България, които споделят евро-атлантическите ценности и ще се стреми да разширява обществената подкрепа за тях.

„Мисията ни като Евро-атлантически център е да предоставяме качествени професионални анализи, да генерираме идеи, да даваме решения и да търсим възможност за чуваемост на различни гледни точки като стимулираме дебат по темите от сектор сигурност,” заяви Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, председател на Управителния съвет на центъра.  

„Тъкмо поради факта, че темата е строго експертна и в повечето случай понятието сигурност се свързва със секретност, е необходимо да има организации като нашата, създадени с идеална цел, които професионално и експертно да осигурят достъп на гражданите до тази така чувствителна и важна за обществото ни информация“, продължи г-н Цветанов.

Подготовката за създаването включва множество срещи и разговори на най-високо ниво, за да се осигури предварително солидна международна подкрепа, която е в основата на успеха на мисията на центъра.

До момента Евро-атлантическият център има официалната подкрепа на посланик Даниел Фрийд, дипломат с 40-годишен опит и старши директор на Съвета за национална сигурност при президентите Клинтън и Буш, Фиона Хил, специален сътрудник на президента Тръмп и старши директор по въпросите за Европа и Русия към Националния съвет за сигурност на САЩ (2017-2019), в момента старши изследовател и директор на Центъра за САЩ и Европа в института “Брукингс”, Робърт Сингер, специален съветник на президента на Израел и бивш вицепрезидент на Световния еврейски конгрес, Дейвид Харис, главен изпълнителен директор на Американския еврейски комитет в Ню Йорк, Юрген Хайке, член на Ландтага на Бавария (1994-2018) и държавен секретар в баварското Министерство на вътрешните работи (2007-2008), Николас Льобел, член на немския Бундестаг от ХДС/ХСС, Агустин Диаз де Мера, бивш евродепутат, депутат в парламента на Кралство Испания и директор на полицията на Испания, Пол Сантяго, бивш директор по глобалните въпроси на Международната Асоциация на полицейските началници (IACP) и Фатмир Медиу, депутат и бивш министър на отбраната на Албания (2005-2008).

„Разбира се, ключова роля имат и българските експерти и професионалисти, които участват в дейността на центъра, защото на тях се пада основната работа по изграждане на доверие към нас от страна на институции и граждани, както и реалните ползи за обществото от дейността ни. При създаването на екипа, водещи бяха два принципа – заложихме на хора с реален опит и знания и с ясна евро-атлантическа позиция“, уточни г-н Цветанов.

Сред първите членове на Центъра са журналистът Христо Христов, проф. Румен Кънчев, проф. Евелина Келбечева, психологът Росен Йорданов, адв. Борис Велев, Борислав Велков, анализаторът Кристиян Шкварек, д-р Виктор Серафимов, Евгения Стоянова, Екатерина Борисова, Стоян Георгиев, Драгомир Младенов, Петър Матов и София Цветкова.

„Включвам се в центъра като дълбоко убеден човек, че България трябва да заеме мястото, което й се полага сред нашите партньори в евро-атлантическото пространство,“ заяви Росен Йорданов.

„Стартирането на центъра е изключително навременно в контекста стратегическото съперничество към настоящия момент в глобален план,“ подчерта проф. Кънчев.

„Важно е и приветствам разпознаването на културата и образованието като част от националната сигурност,“ поясни проф. Келбечева по повод проектните области за бъдещите дейности на центъра.

Първите инициативи на центъра ще бъдат свързани с темите за дезинформация и фалшиви новини, борбата с трафика на хора, етническия мир и толерантност, както и създаването на култура на спомнянето за периода на комунистическия режим в България.

“Нашата кауза е сигурна и просперираща България в един сигурен и предвидим свят,” подчерта Цветанов.

Повече информация за целите, дейностите и екипа на Евро-атлантическия център за сигурност може да откриете на: www.easecurity.org

Коментари

 1. 2019.09.24 | 21:22

  „че има нужда от защита и утвърждаване на евроатлантическите ценности в една страна“ - Какво означава това?
  Има 4-ма основни участници в този процес:
  1. Рекламисти(някои ги наричат независима неправителствена организация) на тези ценности;
  2. Слушатели на рекламистите;
  3. Безразлични към дейността на рекламистите;
  4. Тарикати плащащи на рекламистите за да се втъркат в техният бизнес, или да ги уредят с държавни поръчки, или да им придвижат разни документи в държавната администрация.
  Едната цел на рекламистите е да накарат слушателите и безразличните да работят така, че рекламистите да има какво да крадат.
  Другата цел е слушателите и безразличните да са пасивни, за да крадат безнаказано.
  Тарикатите са бъдещите рекламисти (не всички). От тях рекламистите набират свежа кръв, момчета за всичко и с тях подсигуряват тъмната част на своя бизнес.
  Забележка – всъщност е много по-сложно, но колкото и сложно да го опишеш принципа е същият.

 2. 2019.09.18 | 10:37

  Поредните американски слуги и безродници!

 3. 2019.09.17 | 14:04

  По -добре да беше учредил някий физкултурно дружество !!

 4. 2019.09.17 | 14:03

  Г-н Цветанов, тук е необходимо да се знае поне един чужд език.../не само американски с клатене на глава/...

 5. 2019.09.17 | 14:02

  Много интересно един гербав глупак какво може да учреди ??

 6. 2019.09.17 | 09:35

  Кой плаща масрафа? Колко са парите? Плащат ли данъци лобиста цецко и компания?Само първият въпрос е ясен ЦРУ.

  1. 2019.09.17 | 12:26

   Който финансира този "Център", неговата сигурност и ще защитават.Разликата с Малинов е самов ориентацията. И двете са еднакво вредни за сигурността на България.

 7. 2019.09.17 | 11:52

  Те го натикват дълбоко, той пак изпълзява.... чудя се по какъв език има ниво А, че да вземат да го направят консул някъде...само да не се окаже, че е по руски

 8. 2019.09.17 | 09:46

  ...,че ,,освобождаването" на Цецко не бе случайно...!Всичко е замислено и дирижирано отдавна,с цел да се успокои обществото от прекалилият ,,апартаменто-асансьораджия"...!Но как ще го възнаградим за ,,добра служба"...-като му дадем ей такъв един високоплатен ,,център"-спонсориран директно от САЩ и ЦРУ...!Пък междувременно ще хвърлим един ,,русофилски шпионаж" за зарибявка на населението...

 9. 2019.09.17 | 09:44

  е няма управия в тази държава - вместо затвор на тоя му дадоха нова баница със масата направо

 10. 2019.09.17 | 09:39

  Мама ви да е.а !!!!!!!!
  Долни паразити!!!!!!!

 1. 1
 2. 2
 3. 3

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет