Велислава Дърева: Страх завладява Бойко Борисов

Оказва се, че свободата на словото в България зависи от един властник, от неговото настроение в момента, от неговите страхове. Това е недопустимо. Не може от това да зависи свободата на словото. Това коментира в интервю за БНР журналистът Велислава Дърева.

В Конституцията категорично е записано – основни права на българските граждани са свобода на словото, свобода на съвестта, свобода на убежденията, на възгледите, също така право на свободно сдружаване. За мен БНР винаги е било символ, защото си е извоювало авторитета на свободна медия, на свободна територия. Винаги когато има подобни истории (те не се случват за първи път), това винаги дълбоко ме е притеснявало. Да посегнеш на един журналист, който е изразил своята критична позиция, заради това да свалиш този колега от ефир, това е абсолютна репресия срещу свободното слово, изказа мнение тя по случая "Силвия Великова".

Другото притеснително е назначаването на двойник/дубльор/контрольор на това, което ще говори Силвия, подчерта Дърева и предупреди: "Искам да напомня на ръководството на БНР, че в природата обикновено двойниците на нормалните гъби са отровни. Двойникът е отровен по принцип".  

Години наред една свободна медия, като Радиото, живее в някакво дежавю, добави мнението си журналистът Весислава Антонова.

Години наред живеем в една фасадна демокрация. През тази седмица и предишната от тази фасада започнаха да падат парчета, да се олющват големи парчета от нея. Когато няма журналисти, които да са свободни да изразят гледната си точка, когато имаш редактори и продуценти в предаванията, чиято основна задача е да осъществят този плурализъм, канейки гости с противоположна позиция и мнение, значи някой не си върши работата. Не мога да разбера защо конкретният журналист трябва да е виновен, заяви Антонова.

Фактът, че премиерът се намесва, означава, че независимият по закон регулатор не си е свършил работата, изказа мнение Антонова и добави: "Институциите не работят и затова премиерът трябва да се притичва постоянно да потушава всякакъв скандал".

В тази връзка Велислава Дърева отбеляза: "Напоследък Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г непрекъснато се разграничава от действията на своите подставени лица, защото това са негови подставени лица. Това говори, че е силно притеснен. Очевидно някакъв страх започва да владее българския премиер".

Весислава Антонова изрази надежда, че няма да остане безнаказано това посегателство върху свободата на словото. Винаги властта, докато дава бюджетите на обществените медии, ще се опитва да се саморазправя с тях, изказа мнение тя.

Ако погледнем на СЕМ не през закона и правомощията, които има, а го погледнем през неговия състав, ще разберем, че просто той наистина съществува безсмислено, каза още Антонова. По думите ѝ неколкократно сме свидетели на грешки на регулатора.  

Велислава Дърева коментира и шпионския скандал от миналата седмица. Според нея това е било "откровена репресия": "Политически възгледи, които са гарантирани от Конституцията, бяха признати за легитимни чрез репресия на интелектуалци".

Коментари

 1. 2019.09.16 | 20:53

  ДЬРТА МАЛОУМНИЦА,ТАЗИ Е С ДИМЕНЦИЯ ,КАК МОЖЕ ДА СЕ ДОПУСКАТ ТАКИВА ДА ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ.

  1. 2019.09.17 | 01:52

   Алоооо , ти първо се научи да пишеш грамотно , а след това пиши глупости !

 2. 2019.09.16 | 21:57

  Ще ме изкара да гласувам,но не за нейните милионери

 3. 2019.09.16 | 18:50

  това нещо още ли е живо

 4. 2019.09.16 | 17:51

  Критика трябва да има за да се определят правилните неща Но критиката не означава да обиждаш ;както 80 %от българите го правят .В .тази държава няма уважение към личноста и от там едва един много опасен проблем Застрашава се вътрешния мир в държавата.Така на времето в Гърция става ЕМФИЛИОТО-гражданската воина.Сдобро намерене.Савоф

  1. 2019.09.16 | 18:37

   Радвам се, че макар и рядко, тук пишат и нормални, трезво мислещи хора!

 5. 2019.09.16 | 18:01

  Бойко треторазрядната мутра си го е страх и си е страхливец, откакто се е родил. Спомнете си когато почти се разрева и викаше, че турчина Доган ще го убива ако не го пази охрана. Сега затова пак е изплашен, защото вече му се вижда края на държавната ясла която толкова време си пълнеше търбуха и натика 80% от българите в страховита мизерия!

  1. 2019.09.16 | 18:13

   Ти па си много смел да те е.ба в спосранския анонимен лайномет!

 6. 2019.09.16 | 18:06

  Аналогията ви с гъбите, г-жо Дърлева е абсолютно вярна и важи в пълна сила, и за двойника на БКП - БСП.

 7. 2019.09.16 | 17:28

  sto vikas maika si bre ivanco jenata ne e vinovna tce te e rodila pederas.

 8. 2019.09.16 | 17:26

  barkash dareva miliarder covek kato ciganskia premier ne moje da se strahuva ot nishto strahat e za bednite i gladnite.

 9. 2019.09.16 | 16:49

  от какъв пол е това същество..

 10. 2019.09.16 | 16:47

  боли го Бойко за вас...просто сте за подминаване като малки гари...

 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет