Операторите на инсталации могат да се освобождават от прилагането на норми за неорганизирани емисии, ако няма риск за човешкото здраве

  • 12 септември 2019 09:44

  • 401
  • 0
Операторите на инсталации могат да се освобождават от прилагането на норми за неорганизирани емисии, ако няма риск за човешкото здраве
© pixabay

Операторите на инсталации могат да се освобождават от прилагането на съответните норми за неорганизирани емисии само при условие, че това няма да доведе до значително увеличаване на риска за човешкото здраве или околната среда. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, внесени от Министерския съвет.

Предвижда се по-дълъг срок за оправомощаване от Българския институт по метрология на лица за проверка на ефективността при улавяне на бензиновите пари. Регламентира се осигуряването по служебен път на документ за калибриране на еталони и средства за измерване, свързани с процедурата за оправомощаване на лица, в случаите, когато свидетелството за калибриране е издадено от института по метрология.

Урежда се и срок за извършване на проверката за оправомощаване. Прецизират се също разпоредби, свързани с два европейски регламента относно веществата, които нарушават озоновия слой и флуорсъдържащите парникови газове, като ясно се разграничава терминът "унищожаване" по отношение на посочените регламенти.

Очакваните резултати от прилагането на законопроекта са свързани с намаляване на административната тежест за бизнеса и постигане на правна яснота чрез прецизиране на разпоредби, свързани с прилагане на законодателството в областта на опазване на чистотата на атмосферния въздух, пише в мотивите си вносителят.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
401 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини