Антоанета Христова: Новият ресор на българския еврокомисар е може би най-трудният

  • 10 септември 2019 18:40

  • 904
  • 2
Антоанета Христова: Новият ресор на българския еврокомисар е може би най-трудният
© БНТ

За мен новият ресор на българския еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова е може би най-трудният, но и възможност да се ориентираме в приоритетите на Европейския съюз. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ политическият психолог Антоанета Христова, след като по-рано днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи новите еврокомисари. Страната ни получава ресора за иновациите и младежта.

Дали е равностоен ресорът, зависи от степента на влияние и от финансовите ресурси, с които ще разполага, добави Христова.

Образованието е тема за всяка една страна членка. Досега тази тема много малко е била синхронизирана в общоевропейска рамка. Затова ще е много трудно да си комисар в сфера, която не е регулирана. Ключовата дума е качество на образованието, посочи политическият психолог.

От гледна точка на стандартите на Европейската комисия се предполага, че комисар, който е бил вече комисар, ще получи ресор с повече ресурси от предишния. Сегашният ресор е изключително модерен, който предполага много възможности да се прави политика и да се влияе върху разбирането на младите хора за Европа. Регулирането на сферата трябва да стане с косвени механизми и с влияние, каза политическият анализатор Росен Карадимов.

Прави се много сериозен опит да се направи политически баланс и да се очертае ново лице на Европейската комисия – много по-човешко. Това е пътят да се върне доверието в европейските институции, добави той.

В отговор на въпрос Карадимов каза, че няма обяснение за коренно променената позиция на премиера Борисов за влизането на България в Шенген. Не знам и защо това се прави без решение на парламента, посочи политическият анализатор.

Всички очакваме по-ясно обяснение от премиера. Темата Шенген винаги е била свързана със съпротива и бариери. Може би има нещо по трасето, което е известно на премиера, а на нас не, затова очаквам повече обяснения, заяви Антоанета Христова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
904 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.09.10 | 23:30

2

Че как?!Та тя е проф.Мишо Константинов-номер 2...!Специалисти са и двамата по ,,Всичкология"...

ти да видиш.

2019.09.10 | 18:48

1

Е голям специалист е тая Христова от всичко разбира .

Добави коментар

Водещи новини