Отхвърлиха ветото на президента за военното разузнаване

  • 05 септември 2019 10:51

  • 897
  • 4
© Булфото

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за военното разузнаване. За повторното приемане на закона 134 гласуваха депутати. 37 бяха „против“, а други шестима се въздържаха.

Законът ще бъде повторно изпратен на държавния глава за подписване и обнародване в Държавен вестник в седемдневен срок.

Президентът Румен Радев върна за ново разглеждане Закона за военното разузнаване, като не е съгласен с възможността цивилно лице да оглави Служба „Военна информация“. Според него това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България.

Очаквано обсъжданията на ветото предизвикаха спор между различните формации в пленарната зала. От ГЕРБ бяха категорични, че притесненията на държавния глава са неоснователни.

„Манипулация е, че решаваме дали шефът на Военното разузнаване да бъде само военен или само цивилен“, каза Владимир Тошев.

Според опозицията обаче законът нарушава неутралитета на военната фигура в службата.

„На първо място ми се иска да изтъкна, че "Военна информация" е част от системата за отбрана, част от Министерство на отбраната, част от системата на въоръжените сили и като такава тя трябва да функционира според определени принципи. Такива принципи са централизирано управление, единоначалие, което трябва да има. Не на последно място - политически неутралитет", коментира Николай Цонков от  БСП, цитиран от агенция „Фокус“.

Интересно беше изказването на лидера на АТАКА Волен Сидеров. Той се възползва от темата, за да „захапе“ своя доскорошен колега от коалиция Патриотичен фронт

„При управлението на министъра на отбраната Каракачанов военното разузнаване е пред фалит, пред срив. По тази тема нямаше обществена дискусия“, заяви Сидеров. Той определи закона като лобистки.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
897 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Бай шиле

2019.09.05 | 11:50

4

Поредното доказателство , че всички партии трябва да се забранят. Докато едни лумпени 30 години си играят на седесари и социалисти ни закотвиха на дъното

2019.09.05 | 11:50

3

Вето, ко стана ва, пак та от еб.а. Нта бръснат за слива ва.

Аргат Бою

2019.09.05 | 11:48

2

ГЕРБ са слуги на чужди държави!

2019.09.05 | 11:45

1

porednoto prestapno grobarsko othvarliane na veto na g-n radev cudia mu se zashto vaobshte pravi tezi veta kato znae tce prestapnicite shte gi othvarliat.

Добави коментар

Водещи новини