Дипломати се обявиха срещу консулското назначение на Пламен Георгиев

  • 28 август 2019 19:12

  • 3750
  • 17
Дипломати се обявиха срещу консулското назначение на Пламен Георгиев
© Булфото (архив)

Дипломати се обявиха срещу консулското назначение на Пламен Георгиев във Валенсия.

Българското дипломатическо дружество призова правителството да отмени назначението. Ето и пълната позиция, публикувана без редакторска намеса:

"След 10-дневно мълчание, правителството накрая ни уведоми за съображенията си за назначаването на Пламен Георгиев за Генерален консул във Валенсия. Досега нито МВнР, освен едно сухо съобщение, нито министърът на външните работи, нито правителството  публично защитиха избора и назначението си.

БДД е удивено и възмутено от пламенната защита и от обосновката за назначаването на Пламен Георгиев като Генерален консул във Валенсия.

Поради това бихме искали отново да възразим срещу това назначение и да повторим и допълним аргументите си:

Първо, то за пореден път нарушава Закона за дипломатическата служба, тъй като т. нар. „политически” или „външни” назначения за службата не могат да бъдат повече от 20% във всеки един момент (чл. 24, ал. 3 от ЗДиплС). За информация на правителството, а може би и на МВнР, от 15 генерални консули, каквито има България в момента, 8 са външни/политически назначения, т.е. над 50%.

Второ, назначаваното по този начин лице трябва да е „изявена личност, което се ползва с безспорно добро име и авторитет” в България (чл. 24, ал. 2, т. 2 от Закона за Дипломатическата служба). Не само от негативната реакция на сънародниците ни във Валенсия спрямо назначението, но и от публичната информация, не се забеляза въпросният г-н Георгиев да отговаря на условията на този член.

Трето, по отношение нивото на владеене на испански от г-н Георгиев, бихме искали да цитираме, какво означава А2 според Общоевропейската референтна езикова рамка:

„A2 - Може да разбира изречения и често използвани изрази, свързани с основна и семейна информация, пазаруване, местоположение, работа. Може да общува по теми свързани с ежедневни, рутинни задачи, които изискват само лесен и пряк обмен на информация по познати въпроси. Може да опише с прости думи и изрази своето минало и непосредственото си обкръжение, може да задава въпроси по теми свързани с неща от първа необходимост. Може да води кратък разговор, въпреки че обикновено не разбира достатъчно, за да може да го поддържа.”

Консулската дейност и защитата на интересите на българските граждани и работата със съответните испански институции  изискват предимно владеене на съответната правна и юридическа терминология т.н. това е юридически език, който във всяка страна е значително по-сложен от обичайния разговорен. С „А 2“ може само да се предполага каква комуникация ще осъществява бъдещия генерален консул.Така че сме „спокойни”, че г-н Георгиев поне ще може да пазарува, ще може да задава въпроси по теми, свързани с неща от първа необходимост и че ще може да води кратък разговор. Имаме сериозни съмнения относно това дали и как ще се справи в ситуация, в която български гражданин трябва да получи определена защита пред испанските власти, но да се надяваме, че испанските институции няма да го тормозят с дълги разговори, а българският гражданин да му мисли.

И какво всъщност ни отговориха управляващите на тези аргументи?

– че няма значение, че въпросният човек не притежава НИКАКЪВ дипломатически опит, но е заловил много престъпници, запорирал е милиарди и т.н. Тогава ние не разбираме защо г-н Георгиев не се върне в прокуратурата, за да продължи да върши тази полезна за обществото дейност? Или да оглави например ДФ „Земеделие”, където бяха констатирани редица недостатъци, които са именно неговата „силна страна”? Защото отивайки във Валенсия той няма да може да разгърне тези свои умения, а и държавата няма да може да се възползва от тях, тъй като те не попадат в сферата на работа на генералния консул.

– че професионалният опит и експертиза изобщо нямат никакво значение за управляващите и не играят никаква роля в кариерното развитие на държавните служители, а в случая специално на дипломатите. Затова сме сигурни, че действащите дипломати в МВнР също се питат дали не е по-добре да учат и да започнат да ловят престъпници, за да могат да бъдат назначени за генерални консули? Защото явно, че ако си един обикновен дипломат в МВнР няма значение дали имаш дипломатически опит или не, дали знаеш или не знаеш езика на държавата, в която отиваш, дали работиш или не работиш, просто трябва „някой” да те хареса, за да те назначат за генерален консул.

Очевидно високите критерии, изискванията за професионален опит и качества, периодичното оценяване на работата, които са заложени в Закона за дипломатическата служба, Наредбата за кариерно развитие на дипломатическите служители и обстойните други нормативни актове, регулиращи Дипломатическата служба, се отнасят единствено за кариерните дипломати и служители на МВнР, но не и за външните политически назначения. Нима за самото правителство, което прави такива назначение „законът - това е врата в полето“?

С една дума това е поредното доказателство, че в нашата държава голяма част от управляващите работят това, за което не са учили и което не знаят.

Българското дипломатическо дружество отново призовава правителството за отмяна на назначението на г-н Пламен Георгиев за Генерален консул във Валенсия, а МВнР да се противопостави и на това и на всякакви подобни назначения.

Във връзка с последните назначения на случайни „дипломати” в чужбина, БДД би желало да посъветва кадровите служители в МВнР да намерят начин за колективна защита на техните права vis-a-vis пълзящата политизация на службата, произвола на агресивната посредственост и „цунамито” от политически и шуробаджинашки назначения в министерството и особено в мисиите в чужбина.

Призоваваме и за това да продължим да се борим срещу налагането на некомпетентността, невежеството и неграмотността в Българската дипломатическа служба и навсякъде другаде в държавната администрация!

При обща политическа воля и молба от страна на политическия елит, БДД е готово да представи своята експертиза и виждания за драстични поправки към настоящия или за изцяло нов Закон за дипломатическата служба.
Членовете на БДД са готови да споделят информацията си за принципите и практиките в нормалните държави и наши партньори в строителството на професионалната дипломатическа служба, да предложат премахване на т.н. политическа квота при назначаването на ръководители на мисии, да определят задължителни прагове за заемане на ръководна длъжност зад граница, да предложат гаранции срещу създаването на „каста- ръководители на мисии” и „емигранти на държавна издръжка”, да засилят критериите и степента на отговорност на ръководителите на мисии и др. Вярваме, че българското общество и нашите сънародници в чужбина ще подкрепят подобна инициатива",
се съобщава в позицията.

Последвайте канала на

Novini.bg
3750 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
555

2019.08.29 | 13:40

17

Интересно,колко перфектно знаят български всички чужди посланици в България?? И дали имат ниво А1 даже на български? Ще отговорите ли господа чуждопоклоници и псевдодипломати??

123

2019.08.29 | 13:33

16

Ау то и такова дружество ли имало даже и откъде смучи пари това поредно НПО?

не разбрах

2019.08.29 | 10:20

14

Вие за Пламен Георгиев ли говорите или за Б.Б.

2019.08.29 | 12:03

15

Не за майка ти, червен боклук!

Ха

2019.08.29 | 09:54

13

Сигурно ги е страх че ще ги хване по колко подкупа получават. Човекът си е читав отвсякъде но не им отърва защото не е подажен, а ние не сме свикнали така

Брави

2019.08.28 | 23:11

7

Страхотно назначение, страхотни политици, нямам думи,(може би назначение за последно.)

той

2019.08.29 | 09:40

12

Ами ходи да те изчукат другарите яко ма червена к.урво!

Тя

2019.08.29 | 08:13

11

Дано да е последното назначение. Вече не мога да ги понасям.

2019.08.28 | 19:29

2

Червените дипломати по Лондон, Париж, Берлин и Виена могат ли да си е.бат п.утката майчина, нагла комунистическа!

Никой от тях не знае езика на съответната държава!

Идете и чуйте английския, френския или немския на червените дипломати и техните некадърни наследници, които са назначени по посолствата! Пълна трагедия!
Живеят от десетилетия в чужбина и говорят като последните гастарбайтери!
Едно право изречение НЕ могат да кажат, а в най добрия случай с много силен акцент ще чуете "Аз на вас даде документ вие мене платите такса аз управи всичко, може утре или други ден ти дойде!"

Червена нагла НЕКАДЪРНА НОМЕНКЛАТУРА!

Това са бесепарските дипломати по рождение, които сега се опитват и да въстават срещу законно избраното правителство, Министър-Председателя и министъра на външните работи!

Невиждана и нечувана червена наглост!

2019.08.29 | 06:50

10

ВСЕ НЯКОЙ ВИ Е ВИНОВЕН,А НЕ ЧЕ ДИПЛОМАТА МУ Е ФАЛШИВА И ТОЙ Е ПОРЕДНИЯ НЕКАДЪРНИК НА КОГОТО ШАЙКАТА МУ СЕ ОТБЛАГОДАРЯВА ЗА ВЯРНАТА СЛУЖБА С РАБОТА В ЧУЖБИНА.

до червения кретен под мене

2019.08.28 | 23:37

8

Бойко не е длъжен да знае чужд език, защото има преводачи, червен смотаняк! Твоят английски сигурно е кеймбриджски да те е.ба във φукливия боклук, като на каката от посолството в Лондон от сорта "If you want I can speak with you in bulgarian or in english, but if not , if it ist easy for you,I speak bulgarian with you mister! Това е истински английски на червено номенклатурно ниво!
Аре бегай, скрий се некъде на по дълбоко, номеклатурчик противен!

2019.08.28 | 20:26

5

английският на боико майсъла от банкя е на ниво и може да разговаря с НВ Елизабет без преводач?

2019.08.29 | 00:16

9

Тоя е поредното недоразумение на ГЕРБ...!Изобщо ГЕРБ правят-фал,след фал...!Но лошото е,че са се самозабравили и не им светва лампичката...!Лошо Седларов...много лошо...

2019.08.28 | 22:36

6

bravo grobarskite podlogi ot facebook se zasramiha i iztriha vsicki komentari pederasi nishto novo.

2019.08.28 | 20:18

4

po vsicko lici tce tova sa mneniata na grobarskite podlogi ot facebook a ne na naroda.

2019.08.28 | 19:38

3

ne razbiram kakvo sa vinovni komunistite na gorepisheshtiat pederas i grobarska podloga kato maika mu go e okucila takav.

Добави коментар

Водещи новини