ГЕРБ е най - пестеливата партия

  • 15 март 2012 06:02

  • 1374
  • 4
ГЕРБ е най - пестеливата партия
©

Около 16 млн. лв. е получила през миналата година партия ГЕРБ под формата на държавна субсидия. Управляващата формация е икономисала половината от преведената й от финансовото министерство сума, или всеки втори лев, отчете пред „Монитор” нейният организационен секретар Цветомир Паунов.

Излиза, че ГЕРБ е най-пестеливата партия у нас с оглед на структурите в страната и местното и парламентарно присъствие на политическите сили, на които им се полага държавна помощ по закон.

ГЕРБ харчи наравно с БСП. За 2011-а червените също са изразходвали 8 млн. лв., макар да разполагат с 40 депутати, или със 77 по-малко от ГЕРБ. Паунов отбеляза и факта, че икономията е реализирана в година на избори „2 в 1”.

Освен това, за разлика от другите политически сили управляващите дори не разчитали на дарения. Ръководството на партията обаче разпоредило още преди старта на кампанията предизборните харчове да не достигат пределните по закон 2 млн. лв. за президентския и 8 млн. лв. за местния вот. Така партията успяла да се вмести съответно в сумите 1,6 млн. лв. и под 6 млн. лв., обобщи Паунов.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ издала и изрично разпореждане да не се пръскат всички средства от държавната субсидия за 2011-а. Спазвайки заръката, от ГЕРБ отпуснали половината от сумата на местните структури след одобрение на предоставените от тях проектобюджети. Останалата буферна сума герберите насочвали най-вече за благотворителна дейност. Дарения се правили за фонда за лечение на деца, помагало се и на различни хора, изпаднали в крайна нужда.

„През миналата година дарихме на фонда 1,2 млн. лв., отпуснахме за Теди 100 000 лв.“, подчерта Паунов и напомни, че друга солидна сума в размер на 1 млн. лв. е отишла за пострадалите от наводнението в село Бисер. В близките дни предстояло да се отпуснат за нуждаещи се хлапета поредните помощи от по 7-10 хил. лв. „Правим дарения за общественополезна дейност, дадохме пари и за ремонти на църкви, дадохме и на мюсюлманската общност. В резултат на икономии още през предишни години си позволяваме тази дейност“, разкри детайли за харчовете Цветомир Паунов.

Междувременно лидерът на ДСБ Иван Костов внесе в парламента поправки в закона за политическите партии, предвиждащи вето върху даренията с пари от субсидиите на формациите.

По закон ГЕРБ и останалите партии трябва да предоставят на Сметната палата детайлните си финансови отчети за 2011 г. до края на месеца. Малко след това данните ще бъдат оповестени публично.

Последвайте канала на

1374 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
stenli

2012.03.16 | 07:01

4
Така е спестяват за тях
tranzistor

2012.03.16 | 07:01

3
Да, това с държавните субсидии за парламентарно представените партии ми е много странно и се чудя дали не противоречи на конституцията в раздела и за равните права. Това ще рече, че ако една група от хора се обединят и създадат нова партия, която да защитава интересите им, то те няма да бъдат на равен старт при подготовката за избори, защото другите получават поначало огромни средства за рекламни кампании и медийни изяви директно от данъкоплатците. Това не е ли противоречащо на принципите на свободната конкуренция? Но законите тук са направени за силните...
plam333

2012.03.16 | 07:01

2
какви са тези "държавна субсидия"милиони за избори по цял свят всяка партия си събира пари за избори чрез дарения.Те още не са спечелили ,но вече харчат пари от данъци

2012.03.16 | 07:01

1
SAMO GERB SAMO TAKA BRAVO

Добави коментар

Водещи новини