Правителството откри научноизследователски институт в структурата на Медицинския университет – Пловдив

  • 13 август 2019 14:07

  • 380
  • 0
Правителството откри научноизследователски институт в структурата на Медицинския университет – Пловдив
© Novini.bg

Министерският съвет одобри откриването на Научноизследователски институт в структурата на Медицинския университет - Пловдив, по предложение на ректора на висшето училище и съгласно решение на Академичния съвет.

Институтът се създава с цел обединяване на изследователската дейност на преподаватели, студенти и докторанти от различните звена на висшето училище, осигуряване на по-високо качество на научните изследвания, създаване на възможност за иновации, привличане на интелектуален потенциал, развитие на научно сътрудничество с други организации в страната и чужбина, участие в изследователски мрежи.

В института ще се провеждат изследвания в областта на молекулната и регенеративна медицина, транслационната невронаука, съвременните технологии в денталната медицина, симулационно-обучителните технологии в медицината, иновативните диагностични подходи, химикофармацевтичните иновации в персонализираната медицина, иновативните нанотехнологии, детското развитие и безопасността на пациента в хирургията.

Откриването на научноизследователски институт в структурата на висшето училище е в съответствие с нормативно установените изисквания на Закона за висшето образование и съответства и на мерките, заложени в Стратегията за развитие на висшето образование в България за периода 2014 - 2020 година и Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2020, съобщават от правителствената информационна служба.

На заседанието на Министерския съвет също така беше взето друго решение, с което вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев са определени за представители на министерствата в Съвета на настоятелите на Българската академия на науките. Правителственото решение е във връзка с изтичането на мандата на сегашния състав на Съвета на настоятелите на БАН.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
380 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини