Общи проекти между България и Черна гора обсъдиха министрите на културата

  • 25 юли 2019 15:38

  • 219
  • 0
Общи проекти между България и Черна гора обсъдиха министрите на културата
© Министерство на културата

Министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за се срещна със своя колега, министъра на културата на Черна гора Александър Богданович днес, 25 юли 2019 г. Срещата се проведе в историческата столица Цетине.

По време на разговора беше обсъдено разширяването на връзките между двете страни в областта на културните и творчески индустрии. Декларирана беше и готовност за съдействие по пътя към членството на Черна гора в Европейския съюз. Министър Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за поздрави домакина си за постигнатия напредък в преговорния процес и специално за временното затваряне на главата „Образование и култура“.

В резултат от срещата се създава обща работна група между двете министерства на културата, която ще си партнира по реализация на конкретни съвместни проекти, включително по линия на инициативата  „Международно сътрудничество за развитие“. Първата среща на работната група ще се състои през месец септември в гр. София. Експертите ще работят и по създаването на нова програма с тригодишен срок на действие, в която да бъдат включени конкретни участия и събития.

Министър Банов подчерта, че трябва да има директна самолетна линия  между България и Черна гора и ще работи в подкрепа на тези усилия. Това е нещо задължително, за да развиваме успешно културния туризъм, икономиката, приятелството между хората и за успешната реализацията на общите ни проекти, каза министър Банов.

Страните отчетоха ползотворната размяна на опит както по отношение на сега съществуващите програми - „Творческа Европа“ и „Европа за гражданите“, така и по Спогодбата в областта на културата от 2015 г. Тя регламентира възможностите за съвместни инициативи в областта на театъра, литературата, книгоиздаването, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство, нематериалното културно наследство, киното, музиката и танца. Като нов член на Европейската мрежа за литература и преводи „Традуки“, България се надява да използва опита и съдействието на Черна гора за насърчаване на директните контакти между издателствата, преводачите и националните панаири на книгата. България и Черна гора си сътрудничат активно и по линия на Международната фондация „Форум на славянските култури”.

В резултат на приоритета, който си постави Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. за извеждане на преден план на политиката със Западните Балкани и ролята на културата във външните отношения, сътрудничеството между страните от региона получиха нов импулс за развитие. По време на Председателството бе засилено сътрудничество между министрите на културата от Югоизточна Европа и приета идеята за създаване на общ фонд за подкрепа на културния обмен между страните от региона.

На срещата в Министерството на културата на Черна гора присъстваха и Н. Пр. г-жа Меглена Плугчиева, извънреден и пълномощен посланик на страната ни в Подгорица и Петър Миладинов, директор на дирекция „Международно сътрудничество, европейски проекти и регионални дейности“ в МК.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
219 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини