Румен Радев: Сделката за F-16 не бива да е за сметка на достойнството на България

  • 24 юли 2019 18:24

  • 2323
  • 8
© Novini.bg

Модернизацията на българските военновъздушни сили е необходима стъпка за отбранителните способности на страната. Но тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството и суверенитета на България. Затова се възползвах от конституционните си правомощия и наложих вето на закона за ратификация.

Това заяви на брифинг пред журналисти държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на във връзка с ветото върху сделката за F-16, което Комисията по отбрана по-рано през деня отхвърли, предаде репортер на Novini.bg

,,Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние задължава парламента да информира обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности. Задължителен е нов дебат в Народното събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение цената от 2,200 млрд лева без ДДС при стопроцентово авансово плащане, а срокът за доставка на самолетите е най-рано след 4-5 години'', допълни президентът.

,,Орязаният пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности. Скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща впоследствие по отношение на инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, обучение, услуги, данъци и такси'', коментира още държавният глава.

,,Поемането на задължения, свързани със скрити и неясни разходи въвличат за десетилетия напред следващите български правителства в значителни финансови задължения. Освен това разходите по придобиване, постигнати включително с емитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за навременно осигуряване на липсващите способности. Държа дебело да подчертая - не конкретния тип самолет сам по себе си, а липсата на реални способности определя авторитета и бъдещето на Военновъздушните сили и нашата евроатлантическа принадлежност'', заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

,,Изграждането на съвременни отбранителни способности изисква адекватен подход и дългосрочно планиране, а в нашия случай при колосални за България разходи липсва дори дебат по изключително важни въпроси относно националната и колективна сигурност. Кога ще придобием пълния необходим пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, който гарантира многофункционалните способности на самолета? Кога ще придобием способности за пълноценна техническа поддръжка тук, в България, без която ежегодната експлоатация на самолетите се оскъпява? Кога ще изградим необходимата сложна инфраструктура? Кога ще закупим следващите осем самолета? Кога ескадрилата F-16 ще придобие оперативна готовност? Кога, как и колко ще платим за всичко това? Всички тези обстоятелства генерират нестабилност за процеса на модернизация на българските военновъздушни сили и излагат на риск модернизацията на сухопътните войски и военноморските сили, без която проектът за изтребителя става несъстоятелен'', каза още той.

,,Поемането на публични разходи, особено в страна с масова бедност и задълбочаващи се социални проблеми, изисква максимална прозрачност и отчетност. Огромните разходи, които ще бъдат вложени в модернизацията на Въоръжените сили, не са нито на министър-председателя, нито на правителството, а на българските граждани. Затова Народното събрание следва да изпълнява конституционната си роля и да контролира изпълнителната власт, а не да се превръща в неин рупор. Нека не забравяме, че и правителството, и Народното събрание носят отговорност за действията си изключително и само пред българските граждани. И не някой друг, а българското общество определя тяхната легитимност'', посочи Радев.

,,Припомням на народните представители, че са положили клетва във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Затова и на българите се дължат ясни, категорични отговори доколко това се изпълнява и какви са реалните последствия от сключените договори. Очаквам задълбочени дебати в Народното събрание и предприемането на адекватни действия'', заяви в заключение държавният глава на България.

Последвайте канала на

Novini.bg
2323 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Умен мъж

2019.07.24 | 18:31

1

а не синя трyткa.

Президент

2019.07.24 | 18:32

2

а не синьo пycи.

k.b;b

2019.07.24 | 19:59

3

СМЕШНИК

2019.07.24 | 20:28

4

vie g-n radev ne razbrahte li nai setne tce darjava balgaria imashe do 1989godina ot togava nie sme niakakva nedokazana teritoria na prestapnicite ot evropa.

OЦEЛЯЛ OT KOМУНИЗЪMA

2019.07.24 | 20:36

5

Пpoдaжен чepвeн ФAТMAK!

2019.07.24 | 20:45

6

анти Български мижав президент - руски лизач

2019.07.24 | 21:13

7

SAMOZABRAWILITE SE GERBAWI IDIOTI KRAJNO WREME E DA SLQZAT NA ZEMQTA !!

2019.07.24 | 21:16

8

MODERATORA E PLATENO GERBAWO LAJNO !!!!

Добави коментар

Водещи новини