Мартин Димитров: Няма условия за намаляване на ДДС

  • 13 март 2012 08:26

  • 683
  • 0
Мартин Димитров: Няма условия за намаляване на ДДС
©

„Още през 2006 г. предложихме намаляване на ДДС. За да се случи това обаче трябва да има ръст на икономиката, а такъв ръст няма“, коментира пред Нова телевизия Мартин Димитров, лидер на СДС.

По думите му на практика растеж у нас няма и България изостава от средно европейските нива на доходите. „Като нямаш растеж значи нямаш успешна дясна политика. Естония например има 7,5% растеж, икономиката им лети. Това е успешна дясна политика“, поясни Димитров.

„Помните ли какво ни обещаха ГЕРБ – до 2-3 години европейски доходи. А какво стана – още по-малки доходи и още по-голямо отдалечаване от Европа“, коментира той и допълни , че сега наистина няма условия за намаляване на ДДС ставката.

Според него ако досега не си показал растеж, няма за кога да го показваш. „Това се прави защото идва края на мандата на ГЕРБ и сега ще има доста популистки приказки и действия от страна на ГЕРБ. Очаквам да вдигнат пенсиите в последния момент и да намалят ДДС в последния момент. Да му мислят другите, които ще дойдат след нас“, каза той.

Относно цените на горивата Димитров коментира, че цените са толкова високи, защото у нас не се взимат мерки, когато има господстващо положение. „Поискахме анализ на пазара на горива преди една година. Тази година мина. Поканили сме КЗК този четвъртък, за да кажат има ли картел или няма“, сподели Димитров. Той попита как е възможно на всички бензиностанции цените да са еднакво високи. „Това става според мен с непазарни практики“, каза той и допълни, че има цели шест страни с по-ниски цени на дизела. „Това е ненормална ситуация. КЗК трябва да си влезе в правомощията. Лукойл има господстващо положение“, категоричен беше Димиторв.

Според лидерът на СДС парите свършват. „Във фискалния резерв сега са парите от Сребърния фонд и пари от фонд „Козлодуй“. Към момента във фонда има около 4 млрд. лв. Това са бели пари за черни дни, а те са на критичния минимум“, категоричен беше той.

Последвайте канала на

683 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини