Депутати предлагат нови промени в Изборния кодекс

  • 20 юли 2019 20:40

  • 837
  • 3
Депутати предлагат нови промени в Изборния кодекс
© Novini.bg

В навечерието на местния вот отново промени в Изборния кодекс. Само три месеца преди изборите депутатите предлагат и селата с 200 души население да си избират кмет.

В момента прагът е 350 души. Група депутати с различни убеждения са се обединили около тази идея, защото все повече села се обезлюдяват и броят на гласоподавателите там пада.

Става дума за 500-600 селища, които ще могат да си изберат кмет, който познава проблемите”, обясни Спас Панчев, предава БТВ.

„Народът трябва да има човек, който да ги представлява и управлява, няма по-хубаво нещо от това”, коментира Славчо Атанасов.

Опозицията припомни, че през годините е внасяла също подобно предложение.

„Колкото повече хора избират своите управници, толкова по-добре, нашите предложения са били за 150 – 200 човека”, каза Георги Свиленски.

Според ГЕРБ обаче идеята е дискусионна, защото дори при регистрирани 200 души, реално в някои населени места живеят по 50.

„Ще изпаднем пак в парадокса да има 20 души, гласували за кмет в някои от населените места”, смята Тома Биков.

И още предложения за промяна – от ДПС настояват правителството да закупи, а не да наема машини за гласуване за президентски и европейски избори и да ги проверява стриктно.

„Последващият одит да се извършва от ДАНС – как са използвани машините, как е използван софтуерът”, заяви Хамид Хамид.

Дали депутатите ще успеят да променят Изборния кодекс отново не е ясно, защото до местните избори остават около три месеца.

Въпреки това, само до момента внесените проекти за промяна на правилата за вота са четири.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
837 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
шкш

2019.07.21 | 11:32

3

Така наречените "пишман политици", са некомпетентни, прости, алчни и крадливи, те съсипаха България, и я превърнаха в Бананова република от Третия свят...Проклети да са, те и техните семейства за това което причиниха на България и българският народ, който е най-беден, най-болен, и най-нещастен в цяла Европа.

2019.07.21 | 00:24

2

Защо искат да няма избори в малките населени места,за да могат управляващите да си назначават удобни за тях,а не за хората,защо трябва да се забраняват малките демократични неща които ни останаха,да си избираме кметове Тома Биков преди да говори е добре да разсъждава,че всички български граждани са с еднакви права и никои няма право да отнема на хората да гласуват за избор на кметове,европейски и каквито избори предстоят

1234

2019.07.20 | 23:04

1

да намалим дупедавците от 200 на 100, съобразно намаляващото население. Както тях, така и излишните хрантутници по администрации.

Добави коментар

Водещи новини