Цивилен ще може да оглави служба "Военна информация"

  • 19 юли 2019 17:02

  • 614
  • 1
Цивилен ще може да оглави служба "Военна информация"
© Булфото (архив)

Директор на служба "Военна информация" да може да бъде и цивилен служител, гласува на първо четене парламентът.

Вносители на промените в Закона за военното разузнаване са депутати от ПГ "Обединени патриоти". Проектът беше подкрепен със 117 гласа, против бяха 34.

Този регламент е съществувал и създава условия за по-ефективно използване на кадрите, посочват авторите на поправките. За предлаганите изменения няма да са необходими допълнителни финансови средства.

БСП не подкрепя предложението, защото промяната противоречи на закона, тъй като в него е записано кой осъществява оперативното ръководство на тази служба - това са военни, обяви Филип Попов. За пореден път правим нарочен закон за нарочно лице, е изводът на левицата.

Цивилните директори, когато е бил в сила регламентът, не са били приемани добре от партньорските служби, допълни го колегата му Николай Цонков. Той попита дали предложението е съгласувано с президента. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на изрази несъгласие вчера цивилен да оглави военното разузнаване.

Превръщането на гражданското начало във водещо във военните институции обръща изцяло логиката на тяхното функциониране, коментира Валери Жаблянов. Не виждам причина мнозинството да не се съобрази с мнението на върховния главнокомандващ, посочи той и поиска отлагане гласуването на текста /отхвърлено от мнозинството/.

Редът за назначаване остава същият - по предложение на МС, внесено от министъра на отбраната, и с указ на президента, инсинуации са, че се правят промени специално за един човек, подчерта председателят на комисията за контрол на службите към НС Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
614 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.07.19 | 17:34

1

Сигурно някой "знаещ"от фонд" Земеделие" ще застане на поста. Голями рокади. Те и в парламента са "знаещи" в политиката, затова тази държава е в това положение.

Добави коментар

Водещи новини